Încă din cele mai vechi timpuri, omul a apelat la minciună în diferite situații: pentru a ascunde un adevăr ce nu îl pune într-o lumină favorabilă, pentru e evita pedepse, iar lista poate continua. Doar că specia noastră nu este singura de pe pământ care recurge la disimulare, în situații cheie. Oamenii de știință vor să demonstreze care sunt animalele care știu să mintă.
Ce este, de fapt, minciuna? Definiția acceptată și folosită la scară largă descrie o afirmație creată cu scopul clar de a denatura realitatea. Dacă vorbim despre animale, „afirmația” poate fi înlocuită, cu „intenție”, spun oamenii de știință.
Greg Bryant, cercetător în științe cognitive la UCLA, specializat în comunicarea și comportamentul social al animalelor, a precizat că biologii fac o distincție între înșelăciunea funcțională și cea intenționată.
„Ideea este că, uneori, animalele pot acționa într-un mod care, din punct de vedere funcțional, îi înșală pe ceilalți, dar nu sunt conștiente de acest lucru și nici nu au intenția de a face acest lucru”, spune el, potrivit Discover Magazine.
Teoria sa este contrazisă de Marc Bekoff, profesor de ecologie și biologie evolutivă în cadrul Universității din Colorado-Boulder. Cercetătorul a dedicat zeci de ani studierii animalelor sociale, cum ar fi coioții.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Bekoff descrie modul în care coioții își semnalează unii altora – adesea cu o plecăciune formală – că acțiunile pe care urmează să le întreprindă, care pot fi dure și pot părea agresive, sunt menite să fie o joacă. Primesc, ca răspuns, tot o plecăciune, semn că ceilalți i-au înțeles mesajul. O interacțiune intenționată, subliniază omul de știință.
Știm prea bine că există animale care se prefac moarte în momentul în care simt că sunt în pericol, precum oposumii și unii șerpi. Poate acest comportament să fie catalogat drept minciună?
Dacă ne întoarcem la definiție, trebuie să ținem cont de faptul că minciuna este folosită cu „intenția de a înșela pe altcineva sau de a schimba starea mentală a altuia”. Asta înseamnă că cel care minte trebuie să fie conștient că alte ființe au stări mentale și că aceste stări includ cunoștințe și credințe care pot fi diferite de cele ale mincinosului. Cu alte cuvinte, minciuna necesită o teorie a minții.
Studii ce s-au întins pe decenii au încercat să descopere care animale sau dacă există animale care au această teorie a minții. Până acum, rezultatele au fost controversate. „Favorite” sunt primatele de dimensiuni mari, considerate rude apropiate ale oamenilor.
Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Viena a avut o concluzie surprinzătoare: câinii ar fi capabili să își dea seama când oamenii mint.
Din nou, și această descoperire, ce ar schimba complet modul în care relaționăm cu „cel mai bun prieten al omului”, este controversată. Bekoff susține că acest lucru este dificil de studiat, mai dificil de dovedit fără nicio urmă de îndoială.
El punctează că atunci când se vor face tipurile de studii potrivite și când oamenii vor observa animalele din sălbăticie, va fi evident că primatele nu sunt singurele animale care au o teorie a minții: „Este exclus ca animalele foarte sociale să nu aibă un fel de teorie a minții”, a spus Bekoff.