Americanii au început să cumpere pământ de pe Lună. De ce au ajuns să facă asta

Rădulescu Valentin 11.09.2020, 11:45
Americanii au început să cumpere pământ de pe Lună. De ce au ajuns să facă asta

Americanii fac încă un pas important pentru omenire. După ce acum câțiva zeci de ani au ajuns pe satelitul natural al Pământului, acum intenționează să cumpere și pământ de pe acesta. Anunțul a fost făcut oficial chiar pe pagina socială a unui administrator din cadrul NASA. Cum va proceda agenția spațială pentru a putea achiziționa pământ de pe Lună? Este uimitor!

NASA cumpără pământ de pe Lună!

Agenția spațială americană a lansat de curând o cerere de ofertă. Aceștia intenționează să cumpere eșantioane de sol selenar, din cadrul companiilor care le colectează și transportă pe Pământ. Așadar, companiile sunt chemate să prezinte propunerile pentru colectarea eșantioanelor de sol selenar sau regolit (nisip sau praf ce acoperă suprafața lunii). Totodată, nu contează regiunea de pe lună din care acestea sunt aduse.

„NASA caută să cumpere sol selenar de la furnizori comerciali!”, a spus administratorul agenției spațiale americane, Jim Bridenstine, pe Twitter.

Americanii au început să cumpere pământ de pe Lună. De ce au ajuns să facă asta
Americanii au început să cumpere pământ de pe Lună. De ce au ajuns să facă asta

SUA vrea să obțină titlul de lider în exploatarea resurselor!

În urma acestui anunț, se va efectua un transfer de prioritate pentru cei de la NASA, care va fi de astfel și singurul proprietar. Totodată, 80% din suma scrisă în contract urmează să fie achitată la livrarea eșantioanelor. Agenția spațială își asumă toate costurile de operare ale acestei misiuni și atribuie contracte de servicii companiilor spațiale private. Acest model economic pare să fie foarte preferat de NASA. Amintim că un astfel de contract a fost făcut și cu SpaceX, care în prezent transportă marfă și astronauți pe Stația Spațială Internațională.

„Statele Unite intenţionează să deţină titlul de lider în exploatarea resurselor, în special miniere, din solul sau subsolul asteroizilor şi al Lunii, o politică încurajată cu precădere printr-un decret al preşedintelui Donald Trump din aprilie trecut, în pofida unei absenţe a consensului internaţional şi a jurisprudenţei asupra celei mai bune modalităţi de gestionare şi partajare a resurselor extraterestre, tratatele importante privind spaţiul fiind vagi în această privinţă”, scrie AFP.

NASA vrea să instaleze pe Lună prima bază cu echipaj uman

NASA vrea să caute apă pe Lună pentru a putea instala prima bază cu echipaj uman. În acest sens, robotul mobil  VIPER, proiectat de firma Astrobotic va pleca în recunoaștere. Astfel, NASA va fi cu un pas mai aproape de a pune în practică misiunile cu astronauți pe suprafața lunară programate pentru 2024.

Pentru a putea trimite un echipaj uman pe Lună pe o perioadă mai lungă, corpul ceresc ar trebui să le ofere acestora apă pentru a putea supraviețui. Așa că robotul VIPER va fi trimis la polul sud lunar în următorii ani pentru a căuta această resursă prețioasă. NASA are în plan de a folosi din 2024 această bază pe post de „popas” pentru astronauții care vor explora planeta Marte. Citește mai mult AICI.