Decizie radicală a lui Trump. Data exactă când va intra în vigoare retragerea Statelor Unite din OMS

Raluca Juncu 08.07.2020, 12:06
Decizie radicală a lui Trump. Data exactă când va intra în vigoare retragerea Statelor Unite din OMS

Administrația Trump a adoptat o decizie radicală, în plină pandemie de COVID-19. Statele Unite ale Americii ar urma să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), instituția cheie care gestionează criza epidemiologică globală, din prezent.

SUA se retrage oficial din OMS

Retragerea oficială a SUA de la apartenența OMS va intra în vigoare pe 6 iulie 2021, adică exact la un an după notificarea oficială transmisă marți. Decizia oficială a fost deja comunicată Congresului SUA și Națiunilor Unite.

„Congresul SUA a primit înştiinţarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în mijlocul unei pandemii (…) Chiar dacă numesc reacţia lui Donald Trump la Covid-19 haotică şi incoerentă nu se face dreptate. Actuala decizie nu va proteja vieţi americane ori interese, îi lasă pe americani bolnavi, iar America rămâne singură”, a scris pe Twitter, senatorul democrat Robert Menendez, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA.

Decizia de a părăsi organizația a fost anunțată de Donald Trump încă de la sfârșitul lunii mai a acestui an, când liderul de la Casa Albă acuza reprezentanții OMS de o gestionare ineficientă a pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2.

SUA este membru fondator al Organizației Mondiale a Sănătății, în 1948, fiind și țara care contribuie cel mai mult la bugetul organizației. Joe Biden, principalul contracandidat al lui Donald Trump în cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA a declarat că dacă va câștiga un mandat la Casa Albă, va anula decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, chiar în prima zi a mandatului său.

Președintele SUA a criticat de-a lungul acestor luni de pandemie și autoritățile din China, despre care spune că au ascuns în mod deliberat. Și Mike Pompeo, secretarul de stat american a adus critici similare față de Guvernul de la Beijing.

„China este cunoscută pentru predilecţia ei de a infecta lumea şi de a folosi laboratoare care nu respectă normele (…) Ei continuă să împiedice accesul occidentalilor, al celor mai buni medici. Trebuie să putem merge acolo. Încă nu avem eşantioanele virusului de care avem nevoie”, a spus Mike Pompeo, potrivit Agerpres.

Sursa foto: pixabay.com

Urmăriți Impact.ro și pe