NASA, decizie de ultimă oră. Prima bază cu echipaj uman ar putea fi instalată pe Lună

Diana Radu 13.06.2020, 17:59
NASA, decizie de ultimă oră. Prima bază cu echipaj uman ar putea fi instalată pe Lună

NASA vrea să caute apă pe Lună pentru a putea instala prima bază cu echipaj uman. În acest sens, robotul mobil  VIPER, proiectat de firma Astrobotic va pleca în recunoaștere. Astfel, NASA va fi cu un pas mai aproape de a pune în practică misiunile cu astronauți pe suprafața lunară programate pentru 2024.

NASA vrea să instaleze pe Lună prima bază cu echipaj uman

Pentru a putea trimite un echipaj uman pe Lună pe o perioadă mai lungă, corpul ceresc ar trebui să le ofere acestora apă pentru a putea supraviețui. Așa că robotul VIPER va fi trimis la polul sud lunar în următorii ani pentru a căuta această resursă prețioasă. NASA are în plan de a folosi din 2024 această bază pe post de „popas” pentru astronauții care vor explora planeta Marte.

VIPER, robotul proiectat de compania din Pittsburgh are misiunea de a colecta indicii despre cum ar putea folosi astronauții apa înghețată de pe Lună pentru a putea supraviețui. Pentru a face acest lucru VIPER a fost doatat cu patru instrumente științifice pentru a aduna diverse medii de sol, precum și cu un burghiu ce poate fora trei metri în suprafața lunară. Misiunea va dura 100 de zile.

nasa, robot, viper
Robotul VIPER care va fi trimis de NASA pe Lună pentru a căuta apă

„Facem ceva ce nu a mai fost făcut până acum – testăm instrumentele pe Lună pe măsură ce roverul este dezvoltat. VIPER și numeroasele sarcini utile pe care le vom trimite pe suprafața lunară în următorii câțiva ani ne vor ajuta să realizăm vastul potențial științific al Lunii”, a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al NASA.

De asemenea, VIPER va putea colecta date precum locația și concentrația de gheață, cu ajutorul cărora se vor realiza peimele hărți ale resurselor de apă de pe Lună. În plus, datele colectate vor servi și pentru selecția viitoarelor locații de debarcare pentru misiunile Artemis. Acestea presupun instalerea bazelor cu echipaj uman pe Lună.

NASA oferă firmei Astrobotic care a proiectat robotul VIPER pentru construcție, teste și transport o sumă de aproximativ 200 de milioane de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe