Amenzile pe care trebuie să le plătești dacă ignori noile restricții din București. Polițiștii nu vor ierta nimic

Iancu Andreea 21.10.2020, 12:13
Amenzile pe care trebuie să le plătești dacă ignori noile restricții din București. Polițiștii nu vor ierta nimic

Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, după ce a fost depășit indicele de 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Astfel, au fost instituite noi restricții în Capitală, de respectarea cărora se ocupă polițiștii. Cei care sunt prinși că nu se conformează noilor reguli, sunt pasibili de amenzi usturătoare pentru buzunar.

Care sunt noile restricții din București

Luni, 19 octombrie, autoritățile din Capitală s-au întrunit în cadrul unei ședințe pentru a discuta măsurile care se impun odată cu creșterea incidenței cazurilor de îmbolnăvire. Astfel, Comitetul pentru Situații de Urgență a stabilit noi restricții în București. Începând din data de 20 octombrie, ora 0:00, bucureștenii se află în scenariul roșu. Acest lucru presupune că toate unitățile de învățământ, cu excepția creșelor și afterschool-urilor, care funcționează normal, să fie închise. Așadar, elevii și profesorii revin la cursurile online.

De asemenea, o nouă măsură impusă de scenariul roșu este aceea de a purta masca de protecție inclusiv pe stradă, dar și în spațiile închise. Pe de altă parte, autoritățile au decis ca cinematografele, sălile de spectacole, teatrele și sălile unde se desfăloară jocuri de noroc să fie închise în următoarea perioadă.

Iată comunicatul integral al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență:

În ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență din data de 19.10.2020 s-au luat următoarele decizii ca urmare a depășirii ratei de incidență de 3/1000 locuitori:

1. Masca de protecție este obligatoriu a fi purtată atât în spațiile închise cât și în spațiile deschise.

2. Unitățile de învățământ își vor desfășura activitatea în mediul on-line, în scenariul prevăzut de ordinul Ministrului Educației și Cercetării respectiv în Scenariul Roșu.

3. Toate activitățile desfășurate în interior, în restaurante, cafenele, cinematografe, săli de spectacole, săli de jocuri de noroc sunt interzise.

Aceste măsuri sunt valabile pentru următoarele 14 zile, începând cu data de 20 octombrie.

Menționăm că, activitatea desfășurată în creșe, after-school-uri este permisă în continuare conform Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării, al Ministrului Sănătății și al Ministrului Muncii și Protecției Sociale. Desfățurarea activităților în învățământul superior va fi reglementată de senatul fiecărei universități, acestea având autonomie universitară.

Sumele pe care le plătești dacă nu respecți noile restricții din București
Sumele pe care le plătești dacă nu respecți noile restricții din București

Ce amenzi riști dacă nu respecți noile restricții

Pentru a se asigura că măsurile impuse de autorități sunt respectate, polițiștii vor face controale. Astfel, cei care nu poartă masca de protecție sau aleg să nu își închidă localurile conform legii, vor avea de plătit amenzi. Valoarea sancțiunilor pe care orice bucureștean le riscă se situează în jurul sumei de 500 și 2.500 de lei. 

De altfel, oamenii legii vor patrula prin piețe, la metrou, în mijloacele de transport în comun, dar și în spațiile comerciale începând cu instaurarea noilor restricții.

Până la o nouă evaluare a situației epidemiologice, actualele măsuri impuse de către autorități sunt valabile timp de 14 zile. Acest lucru presupune că inclusiv până la data de 2 noiembrie, bucureștenii vor trebui să respecte aceste restricții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...