Amenzi de până la 20.000 de lei pentru proprietarii de terenuri din România. Legea e clară

Mihnea Tălău 21.08.2023, 10:41
Amenzi de până la 20.000 de lei pentru proprietarii de terenuri din România. Legea e clară

Proprietari de terenuri, care nu respectă legea vor fi aspru sancționați. Aceștia vor fi amendați cu sume de până la 20.000 de lei dacă nu-și curăță terenurile de ambrozie sau alte buruieni. Riscul este mare, întrucât ambrozia provoacă probleme de sănătate multor români.

Alergia la ambrozie afectează în medie 480.000 de români

Conform Legii 62/2018, românii care stau la casă și proprietarii de terenuri au obligația de a elimina ambrozia, „pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Între 16 iulie și 31 octombrie, autoritățile desfășoară controale pentru a verifica starea terenurilor. Cei prinși pe picior greșit riscă o sancțiune de 20.000 de lei.

Ambrozia este un soi de plantă care înfloreşte în august-septembrie, polenul ei fiind responsabil de apariţia problemelor alergice, începând cu luna august şi mergând până în octombrie şi chiar noiembrie. Cunoscută şi sub denumirea de „febra fânului”, alergia la ambrozie este determinată de polenul ambroziei, care se elimină în aer.

Polenul de ambrozie provoaca alergii puternice
Ambrozie

Conform medicilor, alergia la ambrozie este o afecțiune extrem de frecventă care afectează în medie 480.000 de români, ceea ce înseamnă peste 5% din populația țării noastre. Cei care sunt alergici la polenul de ambrozie pot dezvolta rinoconjunctivită, o afecțiune care netratată poate evolua în astm.

În aceste condiții, românii proprietari de terenuri riscă amenzi usturătoare dacă nu le curăţă de ambrozie, plantă care provoacă alergii tot mai multor persoane.

Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei

În țara noastră există circa 800 de terenuri pe care autoritățile le verifică în mod regulat, pentru a vedea dacă a fost curățată sau nu ambrozia.

Potrivit HG 707/2018, metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt următoarele: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole ori erbicidarea.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...