INTERVIU EXCLUSIV

Alergia la ambrozie – cauze simptome, tratament. Președintele Societății Române de Alergologie: ”Am făcut demersuri să se aducă acest tratament și în România!” Statul român pare absent, în timp ce ambrozia este peste tot prezentă

Alexandru Catalan 26.08.2022, 13:34
Alergia la ambrozie – cauze simptome, tratament. Președintele Societății Române de Alergologie: ”Am făcut demersuri să se aducă acest tratament și în România!” Statul român pare absent, în timp ce ambrozia este peste tot prezentă

Cum ne luptăm cu alergia la ambrozie? IMPACT.RO a discutat cu medicul Carmen Panaitescu Bunu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, despre situația actuală a celor ce dezvoltă asemenea alergii și despre terapiile cele mai indicate.

    Finalul verii aduce în ultimii ani un număr crescând de persoane alergice la ambrozie. IMPACT.RO a discutat pe larg cu medicul Carmen Panaitescu Bunu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, despre situația din România, despre terapii și tratamente în domeniu, dar și despre cum poți încerca să te protejezi de așa ceva.

    IMPACT.RO: Cum îți dai seama că ești alergic la ambrozie?

    Carmen Panaitescu Bunu: ”Majoritatea realizează după ceva timp. Dacă după două, trei sezoane, în aceeași perioadă a anului, august – septembrie, pățești cam același lucru, adică ți se înfundă nasul, strănuți, te scarpini la nas și la ochi, te prinzi că e vorba despre o alergie. Iar 60% dintre cei alergici au o problemă cu reacția la ambrozie. Mai există și alți alergeni. Dar certificarea o face testarea. Fie pe piele, fie prin sânge! Și asta îți arată și cât de rău ești de alergic. Fiindcă poți fi un pic alergic sau foarte, foarte alergic.  La nivel global, numărul alergiilor este în creștere. Iar perioada de timp în care organismul devine alergic a început să scadă. De obicei, aveai nevoie de trei până la cinci ani de expunere pentru a dezvolta așa ceva. Mai nou, am descoperit cazuri și la copilași de un an!

    Cei care trăiesc în oraș, dar care locuiesc în așa-numitele zone limitrofe, dintre sat și oraș, pentru că înspre sat e cea mai mare încărcare cu polen de ambrozie, fiindcă această plantă infectează câmpurile, au o mare provocare. Care vine din faptul că ei trăind la sat, dar lucrând în oraș, sunt impactați de poluare, în primul rând. Stai în gaze și particulele acelea toxice îți distrug epiteliul respirator. Apoi, te duci chipurile la țară, la aer curat și te atacă ambrozia! Oamenii care stau la țară sunt mult mai puțin alergici, fiindcă nu vin în contact cu așa ceva, cu marea poluare! Și atunci acești oameni se află sub un dublu efect, și al polenului de ambrozie, și al poluării, ceea ce-i face să fie mult mai sensibili. De exemplu, lângă Timișoara există o localitate, Dumbrăvița, unde s-au dus oameni care au zis că e mai bine să stea la aer curat decât la oraș. De fapt, ei se află acolo într-o pungă de ambrozie. Majoritatea celor de acolo suferă de alergii și an de an apar alții și alții. Afirmă apoi că nu au crezut că li se poate întâmpla așa ceva sau că li se poate întâmpla tocmai acum! Dar așa se întâmplă: reziști ce reziști, până devii simptomatic!”

    IMPACT.RO: Când devine această alergie foarte periculoasă?

    Carmen Panaitescu Bunu: ”Când este maxim de sezon! Asta înseamnă jumătatea lunii august, jumătatea lunii septembrie. Atunci este atât de mare încărcarea, încât cei sensibilizați fac crize de astm, iar unii ajung până la sufocare. Li se înfundă nasul atât de tare încât nu mai pot respira! Mulți nu mai pot trăi! Și există oameni care pleacă pur și simplu. Își părăsesc casele și pleacă în alte zone pentru două luni. A apărut de altfel în ultimii ani și o zicală care spune că după tătari, doar ambrozia i-a făcut pe români să fugă din casele lor! Cine poate pleacă din localitate. În Dumbrăvița, despre cam v-am vorbit, trăiesc oameni foarte bogați și pur și simplu pleacă în Austria sau pe unde pot pentru două luni. E ceva de neînchipuit! Dar se mai poate întâmpla și altceva! Spre exemplu: pleacă oamenii în concediu fără să aibă nimic și de la graniță încep deja să fie simptomatici.

    IMPACT.RO: Când ar trebui să mergem la medic, dacă știm că suntem alergici? Și cât de gravă poate fi, până la urmă?

     Carmen Panaitescu Bunu: Trebuie să fim atenți la primele semne. Ceea ce înseamnă înfundare de nas, strănuturi sau îți curge nasul, respirație dificilă, mâncărime de ochi. Acestea sunt primele semne, iar când se agravează pur și simplu oamenii nu mai pot să respire. Și se înfundă nasul atât de tare încât nu mai poți respira! Îți scade calitatea vieții și fiind vorba despre o alergie de acest tip nu trece decât cu o medicație foarte puternică! Formele cele mai grave ajung să ducă la crize de astm. Tușesc, tușesc, se sufocă, iar unii au parte de o reacție foarte dură. Anul acesta, foarte mulți oameni au suferit din pricina ochilor. Mâncărimi de ochi, le-au curs ochii! Am întâlnit multe cazuri de acest fel în acest an! Dar cel mai tare mă tem de crizele de astm. După data de 23 august știu de la colegii mei de la Terapie Intensivă că au mulți pacienți care vin cu tulburări de respirație”.

    IMPACT.RO: Se poate face o confuzie între răceală, gripă, COVID și alergie?

    Carmen Panaitescu Bunu: ”Da, sigur că da! În pandemia asta e și mai groaznic fiindcă nu știu oamenii ce au. Îmi amintesc că atunci când am început, în 2008, când am avut primul mare proiect de cercetare, când am putut măsura prezența polenului de ambrozie în aer și am spus că este o problemă, nimeni nu m-a crezut. Cei mai mulți au replicat că noi nu avem ambrozie. Alții, nu știau despre ce e vorba. Astăzi nu mai e valabil acest lucru. Nu mai există om care să nu fi aflat despre asta, mai ales cei care stau în zonele de câmpie. Zonele de deal și de munte sunt încă protejate. Buruiana asta crește în primul rând în zonele de câmpie”.

    Expl. foto (sursa foto: ghidulmedical.ro): Doctorul Carmen Panaitescu Bunu aplică de ani buni în cabinetul său din Timișoara tratamente imunoterapeutice contra alergiei la ambrozie

    IMPACT.RO: Și atunci e mai sigur, din acest punct de vedere, să ne căutăm case la munte sau la mare?

    Carmen Panaitescu Bunu: ”La munte, da! La mare, totul depinde de cum bate vântul. Dacă bate dinspre mare e bine, dacă bate invers atunci pacienții vor avea parte de simptome, căci și acolo există buruiana asta!”

     

    IMPACT.RO: O dată cu înaintarea în vârstă sunt șanse să scapi de această alergie?

    Carmen Panaitescu Bunu: ”Greu de spus! Unii reușesc să țină sub control simptomele mai ales dacă se tratează din timp. Fiindcă și ăsta e un mare secret și anume să începi tratamentul intranazal, cu terapii cu corticosteroizii necesari și cu alte antihistaminice care se pun în nas. Nici măcar nu trebuie să iei pastile, oprești dezvoltarea inflamației la nivelul mucoasei nazale. Mai există picături antilergice care se pun în ochi. Când nu merge se pot adăuga și pastile. Deci, medicație există și e destul de bună. În cazul alergiei la ambrozie din păcate există doar un studiu mare, european, fiindcă și alte țări europene au această mare problemă. Acest studiu arată că doar unul din trei pacienți cu asemenea probleme e controlat de terapie. Doi nu ajung să țină lucrurile sub control și asta poate fi din cauza răspunsului destul de puternic pe care îl dă alergia la ambrozie la reacția sistemului nostru imun. În plus, nivelul foarte ridicat de polen nu se contorizează și nu se măsoară. În fapt, nu există măsuri reale de combatere a acestei buruieni și ca atare oamenii sunt expuși la nivele extrem de mari de ambrozie. Și atunci sunt simptomatici mult timp și foarte puternic. Iar persoanele care nu sunt alergice pot deveni alergice tocmai din cauza expunerii exagerate”.

    IMPACT.RO: În cazul tratamentului, pacienții ar trebui să se orienteze după cutuma conform căreia cel mai scump e și cel mai bun? Sau de ce ar trebui să țină cont în primul rând?

    Carmen Panaitescu Bunu: ”Nu neapărat! Aceste sprayuri intranazale sunt compensate prin sistemul nostru de sănătate! Important e ca pacientul să se prezinte cât mai repede la medic atunci când are drept simptom o conjunctivită sau tuse și să facă un test de alergie pentru a descoperi dacă e alergic sau e vorba despre o altă cauză. Dacă se descoperă că e vorba despre alergie la ambrozie, atunci trebuie să știe că în lunile august și septembrie are parte de expunere masivă la acest tip de polen. Poate fi, în unii ani, o problemă și în luna octombrie. Depinde de vreme. Iar terapia trebuie începută cât mai repede! Mulți preferă să stea și să aștepte până nu mai pot. Iar asta e o mare greșeală! Inflamația crește foarte, foarte mult, ori ea trebuie controlată cât mai repede! Pe de altă parte, ceea ce noi ca medici alergologi, putem să facem e să recomandăm anumite terapii celor care care nu sunt bine controlați și care nu vor să stea două luni cu spray în nas. E vorba despre imunoterapiile alergen specific care induc starea de toleranță. Pe scurt, aceste imunoterapii învață sistemului imun să nu mai facă alergie la acest alergen. Învață să le tolereze! Experiența mea, care e bogată fiindcă am probabil cel mai mare număr de pacienți din țară tratați cu această imunoterapie și am pacienți care au încheiat un ciclu de trei ani de tratament, căci atâta durează, toți se simt de la bine la foarte bine. 80% dintre simptome sunt controlate. Chestiunea e că terapia e destul de scumpă și durează trei ani”.

    IMPACT.RO: Cât de scumpă este?

    Carmen Panaitescu Bunu: E destul de scumpă! Dar între a pleca de acasă și a plăti chirie de sute de euro și a alege să faci un vaccin eu zic că a doua variantă e mai indicată! Prepararatele care se aduc din străinătate, fiindcă nu există în România, ajung să coste între 180 și 400 de euro, pentru o perioadă de șase luni. Una peste alta, putem vorbi despre o terapie de 1.000 de euro pe an. Iar asta e o terapie injectabilă. Există și una sublinguală, sub formă de picături sau de tablete care se țin un timp sub limbă, dar aceea e un pic mai greu de tolerat, din cauza faptului că fiind atât de puternică alergia poate avea efecte adverse la nivelul gurii.

    IMPACT.RO: Terapia asta se poate găsi în orice colt al țării?

    Carmen Panaitescu Bunu: ”Orice alergolog poate să prescrie așa ceva! Chestiunea e că terapiile injectabile nu există în România. Doar dacă au posibilitatea de a-și aduce din străinătate! Cea sublinguală există în România, doar că, repet, e mai greu de tolerat de către pacient. Ca președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică pot să vă spun că noi am făcut demersuri la nivelul Ministerului Sănătății să se aducă și în România aceste terapii. Ele sunt efectiv o salvare pentru pacienții care se luptă cu așa ceva și care într-un final capătă riscul de a deveni astmatici. Să vedem dacă Agenția Națională a Medicamentului va aproba demersul nostru. E necesară această medicație și la noi! În România, chiar aici în Timișoara, Institutul Cantacuzino avea o filială unde se produceau astfel de vaccinuri pentru pacienții alergici, în urmă cu câteva decenii. Din păcate s-a pierdut! Din producător de imunoterapeutice am ajuns să nu mai avem!”

    IMPACT.RO: Din câte știti există vreun tratament de combatere a ambroziei?

    Carmen Panaitescu Bunu:Dacă s-ar face ceea ce fac și alte țări, cum ar fi spre exemplu Ungaria, vecina noastră, am avea șansa de a o combate. Acolo există măsuri foarte drastice de control. Cei care nu-și îngrijesc câmpurile sunt amendați atât de tare, încât mai degrabă preferă să și le îngrijească. La noi e vorba pe de o parte de indolența proprietarilor de teren, dublată de una a controlului autorităților. Oamenii sunt indolenți și nu-și curăță terenurile, iar cei care ar trebui să aplice amenzi, nu o fac. E păcat că nu reușim să fim civilizați! Am pacienți care-mi spun că au vecini pe care-i roagă să-și curețe terenul, dar aceștia se arată neinteresați de problemă. Să-i faci rău vecinului arată că am ajuns la un grad de lipsă de civilizație pe care nu l-aș fi intuit, nu l-aș fi crezut prezent la noi!”

    Urmăriți Impact.ro și pe