Alte patru localități din jurul Bucureștiului intră în carantină. Restricțiile vor fi valabile 14 zile

Ana Anitoiu 20.03.2021, 18:04
Alte patru localități din jurul Bucureștiului intră în carantină. Restricțiile vor fi valabile 14 zile

Alte patru localități din jurul Bucureștiului intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, începând de sâmbătă seara, de la ora 22:00, din cauza creșterii incidenței cazurilor de COVID-19. Măsura a fost hotărâtă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov după analiza de risc făcută de Direcţia de Sănătate Publică şi după avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Care sunt noile localități din jurul Bucureștiului în care se impune carantina

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a adoptat patru hotărâri ce vizează instituirea măsurii de carantinare zonală pentru comuna Domneşti cu satele aparţinătoare Domneşti şi Ţegheş, comuna Jilava, oraşul Pantelimon şi oraşul Voluntari. Șeful DSU, medicul Raed Arafat, a emis ordinele aferente.

Această măsură vine după ce, joi seară, alte trei localități din Ilfov au intrat în carantină: Berceni, Brănești și Otopeni. În plus, Chiajna, Cornetu, Bragadiru, Clinceni sunt deja în carantină de la începutul săptămânii. Mai mult, vineri a fost impusă aceeași măsură și pentru localitățile Popești Leordeni și Tunari.

Alte patru localitati din jurul Bucurestiului intra in carantina. Restrictiile vor fi valabile 14 zile
Un politist in timpul unei verificari

Ce li se impune celor din localitățile carantinate

Potrivit hotărârilor ce au fost adoptate pentru intrarea în carantină a acestor localități, oamenii care locuiesc acolo au mai multe obligații. În primul rând, aceștia pot ieși din casă doar pe bază de declarație pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, în funcție de caz. În plus, circulația și staționarea în spații publice este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza documentelor menționate anterior.

De asemenea, între orele 06:00 și 22:00, se interzice circulația în afara locuinței, cu unele excepții. Pe lista excepțiilor se numără, între altele: deplasarea în interes profesional sau pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată; cea pentru asigurarea de bunuri ce acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie sau de bunuri necesare desfășurării activității profesionale; deplasarea pentru activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare, dar și pentru participarea la activități religioase.

Cine poate circula în timpul nopții, în zonele carantinate

Regulile referitoare la carantină mai arată că circulația pe timpul nopții, în intervalul orar 22:00 – 6:00, le este permisă doar unor oameni, în zonele în care a fost luată această măsură de limitare a răspândirii coronavirusului. Între aceștia se numără persoanele care se deplasează în interes profesional, către locul de muncă sau către casă, la întoarcerea de la serviciu. În plus, au voie să circule și cei care au nevoie de asistență medicală ce nu poate fi amânată.

Totodată, este permisă circulația în acest interval orar pentru: îngrijirea sau însoțirea copiilor ori a membrilor de familie; îngrijirea unei rude, afin sau persoană aflată în întreținere; asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori în caz de deces al unui membru de familie. În plus, sunt permise deplasările persoanelor aflate în tranzit sau celor care efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției. În cel din urmă caz dovada se face cu un bilet de tren, avion, autobuz sau alte mijloace de transport ori cu orice modalitate de plată a călătoriei respective.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...