EXCLUSIV. Noul prefect Alin Bogdan Stoica, despre carantinarea Bucureștiului: “Nu e simplu pentru nimeni”

Alexandru Catalan, Ioana Nicolae 18.03.2021, 20:32
EXCLUSIV. Noul prefect Alin Bogdan Stoica, despre carantinarea Bucureștiului: “Nu e simplu pentru nimeni”

Noul prefect al Bucureştiului, Alin Bogdan Stoica, susține că soluţia evitării carantinării totale a Capitalei, după modelul Timişoara, stă în mâinile locuitorilor. El mai susține că actualele reguli comunitare de luptă împotriva pandemiei nu vor fi modificate, cel puţin până la finele acestei săptămâni şi începutul celei următoare, dar că nu poate face nicio predicţie pe termen lung. Despre această situație ne-a vorbit, pe larg, într-un interviu exclusiv pentru impact.ro.

“Cheia acestei probleme cu care ne confruntăm în ultimele zile, de când numărul infectărilor la fiecare 24 de ore a crescut semnificativ, stă efectiv în mâinile bucureştenilor. Dacă vom continua să fim disciplinaţi, dacă vom respecta regulile pe care deja le ştim şi le aplicăm de luni bune, atunci vom avea parte de un scenariu pozitiv. În caz contrar, orice este posibil”, a declarat Alin Bogdan Stoica pentru impact.ro.

”Bucureştiul și judeţul Ilfov înseamnă un sfert din economia ţării şi oricine realizează că o carantină nu ar fi neapărat un lucru de bun augur!”

Noul prefect al Capitalei, care nu are încă zece zile de la instalare, susţine că a stabilit un contact aproape permanent cu omologul său din judeţul Ilfov, o altă regiune a ţării extrem de afectată de evoluţia infectărilor cu COVID-19.

“Am contacte permanente şi cu cei de la DSP şi cu cei de la ITM, fiindcă situaţia e uşor alarmantă. Dar, din rapoartele primite până în prezent nu reiese că trebuie să aplicăm noi reguli, mai dure decât cele existente pentru a stăvili evoluţia pandemiei. Însă, dacă stăm şi ne gândim că acum o săptămână aveam o rată de infectare în Bucureşti, de circa 3,5 la mia de locuitori, acum avem de peste 4,5, ceea ce înseamnă un semnal de alarmă. Este clar că înfruntăm un trend ascendent al infectărilor! Sunt la curent şi cu opinia unor specialişti care au afirmat deja că Bucureştiul nu va putea evita în această primăvară carantina totală, dar eu încă sper ca acest lucru să nu se întâmple. Bucureştiul și judeţul Ilfov înseamnă un sfert din economia ţării şi oricine realizează că o carantină nu ar fi neapărat un lucru de bun augur!”, a mai adăugat prefectul, pentru impact.ro.

EXCLUSIV. Noul prefect Alin Bogdan Stoica, despre carantinarea Bucurestiului: “Nu e simplu pentru nimeni”
Alin Bogdan Stoica

”Franţa a decis, spre exemplu, să suspende vaccinarea cu Astra Zeneca, România a decis exact invers, să continue campania”

Alin Bogdan Stoica mai spune că din zilele următoare se vor intensifica controalele organelor de ordine, iar acest lucru nu ar trebui să mire pe nimeni, fiindcă rolul lor va fi acela de a întări prevenirea infectării cetăţenilor cu noul coronavirus. El a evitat să comenteze şi scenariul conform căruia Bucureştiul ar putea prelua câte ceva din strategia marilor capitale ale lumii, precum Parisul sau Madridul, ale căror autorităţi nu au pregetat să închidă metropolelele, pe zone sau cartiere, în funcţie de evoluţia locală a pandemiei.

“Nu pot să afirm că vom aplica un model sau altul. Iată, Franţa a decis, spre exemplu, să suspende vaccinarea cu Astra Zeneca, România a decis exact invers, să continue campania. Aşadar, nu pot face speculaţii, dar e cert că privim şi spre strategia altor ţări din Uniunea Europeană, în bătălia dusă împotriva COVID-ului!”. De asemenea, Alin Bogdan Stoica a mai adăugat că alţi parteneri importanţi de discuţii în această chestiune vor fi şi Executivul şi Primăria Generală, însă a accentuat că populaţia va avea ultimul cuvânt. “Ştiu, după atâtea luni de telemuncă şi izolare nu mai simplu pentru nimeni. Dar ajutorul nu poate veni din altă parte decât tot de la noi!”, mai spune noul prefect.