Alimentul care va dubla prețul meniului de Crăciun pentru români. Puțini și-l vor putea permite de sărbători

Andra Daoud 16.09.2022, 18:08
Alimentul care va dubla prețul meniului de Crăciun pentru români. Puțini și-l vor putea permite de sărbători

Prețurile alimentelor au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar tendința pare să se mențină cel puțin până la finalul anului 2022. Românii scot din buzunar sume semnificativ mai mari pentru aceleași alimente față de anul trecut și veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. Un anumit aliment este de așteptat să își dubleze prețul până la Crăciun, astfel că mulți români nu își vor mai permite să îl pună pe mese de Sărbători.

Alimentul care se va scumpi până la Crăciun

Românii ar putea scoate din buzunare de două ori mai mulți bani pentru carnea de porc de Crăciun. Scumpirea este influențată, spun fermierii, de creșterile de preț la energie, furaje, combustibil, dar și de pesta porcină africană, care a afectat producția de carne de porc în țara noastră. În prezent, România produce doar 15% din carnea de porc care se consumă la nivel național, restul fiind carne din import.

În acest context, masa de Crăciun va fi mai scumpă pentru românii care vor să aibă preparate din carne de porc în ziua de sărbătoare. Fermierii anunță că această carne își poate dubla prețul până la Crăciun, astfel că dacă în prezent găsim în magazine mușchiuleț de porc cu 30 de lei kilogramul, la iarnă prețul acestuia ar putea fi chiar și de 60 de lei kilogramul.

„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus.

Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic datorită faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră.”, a explicat Dimitrie Muscă, fermier român, într-o intervenție la Antena 3.

Alimentul care va dubla pretul meniului de Craciun pentru romani. Putini si-l vor putea permite de sarbatori
Carnea de porc si-ar putea dubla pretul pana la Craciun

Și alte tipuri de carne s-ar putea scumpi considerabil

Fermierul a mai explicat că fără măsuri concrete care să sprijine fermierii, și alte tipuri de carne, precum cea de vită, s-ar putea scumpi considerabil în perioada următoare.

„Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare. Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul a imputurilor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce că vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul.”, a mai spus fermierul.

Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor de Crăciun, fiind folosită la prepararea a numeroase mâncăruri tradiționale, de la cârnați și caltaboș, până la sarmale și friptură.

Urmăriți Impact.ro și pe