Alimentul care trebuie consumat cât mai des. Ce beneficii are, românii nu prea îl mănâncă, din păcate

Mihnea Tălău 23.08.2023, 11:19
Alimentul care trebuie consumat cât mai des. Ce beneficii are, românii nu prea îl mănâncă, din păcate

Există alimente care au demonstrat de-a lungul timpului că aduc beneficii reale sănătății. Spanacul este pe bună dreptate considerat un super-aliment, are calități superioare antioxidante, iar consumul reglează o serie de procese interne, de la curățarea sângelui la reducerea anemiei, la detoxifiere și la întărirea imunității. Beneficiile frunzelor sale verzi alcătuiesc o lista întreagă.

O sursă infinită de vitamine

Frunza verde închis, plină de nutrienți, pe care Popeye o consuma pentru forță, este alimentul pe care ar trebui să-l incluzi în dieta ta în fiecare săptămână dacă vrei o sănătate de fier.

Spanacul are origini persane, în Europa răspândindu-se începând cu secolul al XII-lea. Era folosit atât ca aliment, cât și pe post de plantă medicinală, având numeroase proprietăți curative. Astfel, acesta crește vitalitatea organismului. combate oboseala și îmbunătățește calitatea sângelui, fiind o sursă infinită de vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina K, acid folic, magneziu, fier și mangan.

100 de grame de spanac conțin 24 de calorii, 3 grame de proteine, 4 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre și, foarte important de menționat este că nu conțin deloc grăsimi.

Beneficiile consumului de spanac

Principalele beneficii pe care le aduce consumul de spanac.

  • Îmbunătățește vederea – spanacul este foarte bogat în caroten și luteină, benefice pentru îmbunătățirea vederii. Acesta ar trebui consumat gătit, astfel, betacarotenul fiind mai ușor de absorbit. Mai mult, și conținutul ridicat de vitamina A este benefic pentru sănătatea ochilor, calmând iritațiile oculare și prevenind uscăciunea ochilor;
  • Echilibrează tensiunea arterială – combinatia dintre un conținut ridicat de potasiu și redus de sodiu este foarte benefică pentru persoanele cu tensiune arteriala marită, potasiul ajutând la scăderea acesteia, iar sodiul la mărire ei. Și acidul folic are o contribuție importantă în reducerea tensiunii arteriale și la relaxarea vaselor de sânge și a arterelor;
  • Întărește musculatura – coenzima Q-10 este un antioxidant care joacă un rol foarte important în fortifierea musculaturii;
  • Accelerează metabolismul – acesta este foarte recomandat persoanelor care își doresc să slăbească. Proteinele sunt transformate de enzime în aminoacizi, metabolismul fiind pus în mișcare. Totodată, tilacoida regăsită în spanac estompează poftele și foamea, ajutând în timpul dietelor;
  • Benefic pentru afecțiunile gastrice – substanțele din spanac acționează ca un fel de pansament gastric, reducând inflamațiile. Astfel, consumul acestuia va ajuta în procesul de vindecare a gastritelor sau a ulcerului.
  • Ajută la dezvoltarea fătului – femeile însărcinate au mult de câștigat de pe urma consumului de spanac. Acidul folic si cantitatea mare de vitamina A contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului;
  • Benefic pentru păr și piele –  vitamina A ajută la producerea uleiurilor naturale care mențin părul hidratat, iar vitamina C este esențială pentru producerea de colagen, care dă sănătate și fermitate pielii și părului.

Trebuie spus că spanacul este un aliment versatil care poate fi adăugat în numeroase preparate. Cu toate acestea, deși nu ar trebui să lipsească de pe nici o masă, puțin români îl consumă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...