Cât timp se fierbe spanacul proaspăt. Greșeala pe care o fac multe gospodine. De asta nu iese gustos

Emanuela Pană 07.03.2023, 11:43
Cât timp se fierbe spanacul proaspăt. Greșeala pe care o fac multe gospodine. De asta nu iese gustos

Dacă Popeye Marinarul și-a putut lua puterea din spanac, la fel poți face și tu, deoarece această plantă comestibilă cu frunze verzi este considerată un superaliment. Motivul pentru care este etichetat astfel, și pe bună dreptate, se datorează încărcăturii de nutrienți și a numărului redus de calorii pe care îl posedă. Tu știi cât timp se fierbe spanacul proaspăt?  

Spanacul, un erou necunoscut printre verdețurile de la cină 

Indiferent de modul în care te gândești la spanac, fie că este vorba de personajul de desene animate Popeye sau de altceva, importanța sa în dieta unei persoane este de netăgăduit. Spanacul este un erou neștiut al verdețurilor de la cină. Nu are nevoie de o fierbere lungă și lentă, cum are, de pildă, varza și poate fi servit simplu, cu sare și unt, sau asezonat cu brânză ori smântână.  

Deși sunt puține persoanele care adoră spanacul, este important de știut că acesta are o mulțime de beneficii pentru organism. De fapt, spanacul se află în vârful listei cu cele mai bune alimente pentru corpul uman. Potrivit tradiției populare, spanacul este un aliment bogat în fier, care ne apără de anemie.  

Deficitul de fier afectează mai mulți oameni decât orice altă boală (în special femei și copii), reprezentând o problemă de sănătate publică, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Beneficiile majore ale spanacului pentru sănătate nu se opresc însă aici, deoarece această plantă ajută și la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge sau la reducerea riscului de apariție a cancerului.  

Spanacul este, de asemenea, bun pentru sănătatea oaselor. O legumă cu atât de multe beneficii pentru sănătate este cu adevărat uimitoare, iar strămoșii noștri nu s-au înșelat în propagarea utilizărilor sale pentru corpul uman. Așadar, adăugarea acestei plante în dieta ta sănătoasă îți va aduce beneficii pentru sănătate în multiple moduri.  

Citește și: Cine a fost, de fapt, Popeye Marinarul. Povestea tânărului după care s-au făcut personajul animat și legenda spanacului

Cât timp se fierbe spanacul proaspăt?  

Dacă este gătit corect, spanacul poate fi extrem de gustos. Însă, pentru a obține cea mai bună mâncare, e necesar să respecți câțiva pași obligatorii. Unul dintre motivele pentru care nu toată lumea îi apreciază gustul ar putea fi chiar faptul că mulți nu știu să-l gătească așa cum trebuie.  

Cat timp se fierbe spanacul proaspat
Timpul de fierbere al spanacului

Ca oricare altă legumă, spanacul trebuie preparat după câteva reguli pentru a-și menține proprietățile, dar și pentru o savoare bogată. Marele avantaj al spanacului este că se gătește extrem de ușor, astfel că nu există motive reale pentru a-l evita, chit că nu-ți place să petreci timp în bucătărie.  

Spanacul poate fi consumat crud, în salate, stropit cu puțină zeamă de lămâie și cu ulei de măsline, dar poate fi servit și sub formă de garnitură, ceea ce înseamnă că va trebui să îl opărești. Așadar, este necesar să știi cât timp se fierbe spanacul proaspăt. 

Pentru început, se pune o oală mare cu apă și sare (fără sare spanacul nu va avea gust) la încălzit. Până când apa dă în clocot se spală cu grijă frunzele de spanac. Mai apoi, după ce apa a început să fiarbă, se pune spanacul în oală și se lasă pe foc să se opărească între 3 și 5 minute. 

Cât timp se fierbe spanacul congelat?

Spanacul congelat, cea mai răspândită formă a acestei legume, este la fel de ușor de preparat, numai că timpul de gătire este puțin mai lung. Spanacul congelat poate fi găsit în trei moduri diferite, respectiv la oală, la tigaie sau în cuptorul cu microunde.  

Dacă vrei să-l gătești la oală, va trebui să adaugi spanacul într-un vas cu apă și sare și să-l lași pe aragaz, la foc mediu, între 5 și 7 minute, după ce apa a dat în clocot. Ulterior, îl poți condimenta cum dorești, după gust.  

Vezi și: Quiche cu spanac și gorgonzola. Secretul pentru un aluat fraged

Cum păstrezi spanacul în frigider?  

Spanacul prezintă o mulțime de proprietăți terapeutice, fapt pentru care trebuie să fim foarte atenți la cum îl depozităm. Spanacul proaspăt nu poate fi stocat pentru mult timp, spre deosebire de cel congelat care poate fi păstrat în congelator câteva luni.  

Spanacul proaspăt poate fi ținut în frigider (în compartimentul pentru ierburi sau legume) timp de 4-5 zile. Cea mai importantă este codița spanacului, care trebuie să fie tare și suculentă, de un verde crud. De asemenea, este important ca frunzele libere să nu fie strivite. În caz contrar, se vor strica mai repede. Este necesar ca spanacul să fie spălat numai înainte de gătire.  

La capitolul valori nutriționale, află că 100 de grame de frunze crude oferă nu mai puțin de 23 de calorii, 2,9 grame de proteine, 3,6 grame de carbohidrați 0,4 grame de zahăr 2,2 grame de fibre și 0,4 grame de grăsimi. De altfel, spanacul este și o importantă sursă de vitamine și minerale (vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B9, fier și calciu), esențiale pentru o bună funcționare a organismului.  

Rețetă de spanac cremos cu lapte și usturoi 

Oricând vrei o masă de prânz sau o cină simplă, dar plină de vitamine, această rețetă de spanac cu lapte și usturoi este soluția. În plus, acest preparat este extrem de ușor de făcut, nu necesită ingrediente sofisticate și are un gust cât se poate de bun.  

Ingrediente: 

  • 700 g spanac proaspăt sau 400 g spanac congelat; 
  • 500 ml lapte călduț; 
  • 3 linguri smântână; 
  • 3-4 căței de usturoi; 
  • 30 g unt; 
  • 2 linguri ulei de măsline; 
  • 4 linguri făină; 
  • sare și piper, după gust. 

Mod de preparare:  

  • Se spală bine spanacul proaspăt; 
  • Se pune apa la fiert într-un vas și se adaugă o linguriță de sare; 
  • Când apa a început să clocotească, se adaugă frunzele de spanac; 
  • Se scufundă frunzele cu o paletă circa 2-3 minute, după care se scot într-un storcător; 
  • După ce se răcește puțin, se toacă spanacul cu un cuțit sau la blender (dacă dorești ca piureul să fie și mai fin); 
  • Se toacă usturoiul mărunt și se pune într-o tigaie la foc mic, împreună cu untul și cu uleiul de măsline; 
  • Se lasă 1 minut la foc mic, amestecând cu grijă pentru a nu se arde usturoiul (în caz contrar, acesta va oferi preparatului un gust amar); 
  • Se toarnă făina și se amestecă rapid până se umezește și începe să se adune; 
  • Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin, și se amestecă cu regularitate până ce totul se leagă asemenea unui sos; 
  • Se adaugă spanacul tocat în sosul obținut, se încorporează bine și se gătește pentru încă 5 minute; 
  • Se pune piperul, sarea și smântâna și se amestecă din nou; 
  • Se lasă pe foc pentru 2-3 minute, iar după ce se răcește se poate servi alături de ouă ochiuri și pâine proaspătă.  

Poftă bună! 

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...