Vitamina care poate reduce cu 40% riscul de cancer. Studiul specialiștilor a scos la iveală un lucru extraordinar

Iancu Andreea 28.03.2022, 18:46
Vitamina care poate reduce cu 40% riscul de cancer. Studiul specialiștilor a scos la iveală un lucru extraordinar

Cancerul reprezintă una dintre afecțiunile, pe cât de temute, pe atât de frecvente în ultimii ani. Dincolo de recomandările specialiștilor de a merge frecvent la controale, astfel încât să poată fi prevenit sau depistat din timp un astfel de diagnostic, un studiu recent susține că o vitamină poate reduce 40% riscul de cancer. Descoperirea poate schimba semnificativ modul în care se poartă lupta împotriva acestei boli care provoacă și decese.

Care este vitamina ce poate reduce riscul de cancer cu 40%

Specialiștii, care au făcut mai multe analize în cadrul unui studiu recent, vin cu vești importante pentru combaterea uneia dintre bolile care amenință tot mai mulți oameni. Potrivit acestora, a fost descoperită vitamina care reduce riscul dezvoltării unei forme de cancer cu 40%. Se pare că testele au demonstrat că suplimentarea cu colecalciferol, mai cunoscută sub denumirea de vitamina D3, are capacitatea de a scădea riscul apariției unei forme fatale de cancer.

S-a pornit de la ideea că persoanele care se expun razelor soarelui, deci au și cantități de vitamina D mai ridicate, au rate mai mici de deces în cazul unora dintre tipurile de cancer. Potrivit studiilor făcute pe animale, vitamina D ar încetini dezvoltarea celulelor canceroase, însă studiile clinice nu au dat până acum un răspuns concret. Totuși, se pare că obezitatea provoacă daune sistemului imunitar, prin inflamația pe termen lung și distrugerea funcției naturale a celulelor de a elimina elementele care nu ar trebui să se găsească în organism.

Care este vitamina ce poate reduce riscul de cancer cu 40%
Vitamina D, un supliment important în lupta contra cancerului

Cum acționează vitamina D asupra celulelor canceroase

Dr. Paulete Chandler, autoarea studiului, susține că suplimentarea cu vitamina D3 poate reduce riscul de cancer fatal cu până la 40%. Administrarea acestui supliment alimentar poate să fie un pas important în lupta împotriva temutei boli și reduce semnificativ riscul unui deces. Studiile pe animale au arătat că vitamina D are capacitatea de a încetini progresia celulelor canceroase, însă datele clinice din testele pe oameni nu au oferit un răspuns cert.

Studiul „Vitamina D și Omega-3” a încercat să observe dacă un nivel seric ridicat de 25-hidroxivitamina D (nivelul de vitamina D din sânge) ar putea avea o influență importantă la reducerea riscului de cancere fatale. Specialiștii au descoperit astfel că un dozaj zilnic de 2.000 de unități de vitamina D3 ar putea reduce cu 17% riscul în cazul bolii.

„Aceste constatări sugerează că vitamina D poate reduce riscul de a dezvolta cancere avansate. Vitamina D este un supliment care este ușor disponibil, ieftin și care a fost folosit și studiat timp de decenii. Constatările noastre, în special reducerea puternică a riscului observată la persoanele cu greutate normală, oferă noi informații despre relația dintre vitamina D și cancerul avansat” , a declarat Dr. Paulette Chandler, primul autor al studiului.

Cercetarea a fost desfășurată pe parcursul a cinci ani

Studiul, denumit VITAL, a durat cinci ani și a beneficiat de sprijinul a 25.871 de adulți care nu aveau cancer la începutul studiului. Cercetarea și-a propus să descopere dacă este posibilă reducerea mortalității în urma diagnosticului de cancer, cu ajutorul unei combinații de suplimente Omega 3 și vitamina D.

În cadrul studiului, participanții au fost împărțiți în patru grupuri, dintre care unul a primit zilnic 2.000 UI de vitamina D plus 1 g de ulei de pește pe zi, altul a primit vitamina D plus placebo, un al treilea a avut Omega-3 plus placebo, iar cel de-al patrulea grup a primit doar placebo în loc de vitamina D cu ulei de pește. Cercetările au arătat că obezitatea joacă și ea un rol important.

Astfel, indicele de masă corporală (IMC) influențează rolul vitaminei D. Inflamația cauzată de obezitate reduce însă eficacitatea vitaminei D, modificând funcția receptorilor acesteia sau răspunsul său. De asemenea, s-a observat că pacienții diagnosticați cu cancer au un nivel scăzut de vitamina D, o deficiență ce poate ajunge chiar și la 72% în rândul bolnavilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...