Alimentul care se vinde la un preț dublu față de anul trecut. Val de scumpiri în România după ce rata inflației a urcat vertiginos aproape de 17%

Mihnea Tălău 13.12.2022, 11:52
Alimentul care se vinde la un preț dublu față de anul trecut. Val de scumpiri în România după ce rata inflației a urcat vertiginos aproape de 17%

Conform datelor publicate marți, 13 decembrie, de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat în luna noiembrie, de la valoarea de 15,32% înregistrată în octombrie, la 16,8%, adică o creștere importantă, de 1,48 de puncte procentuale. Prețul la alimente a crescut considerabil.

Inflația a bătut toate prognozele BNR

Față de luna noiembrie 2021, când rata inflației era 7,8%, aceasta este acum mai mult decât dublă.
Estimările făcute de guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, au fost depășite de cifrele oficiale pe luna noiembrie 2022, făcute publice de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, BNR a anunța în luna august că prognoza inflaţiei pentru finalul acestui an este estimată la 13,9%, iar în noiembrie, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei, a spus că prognoza este estimată la 16%, se arată în comunicatul INS.

România, unul din statele UE cu cea mai ridicată inflație

Prețurile la alimente și utilități au explodat

Inflația a dus la o explozie a prețurilor. INS precizează că cele mai mari scumpiri la alimente față de noiembrie 2021 au fost la zahăr (61,94%), unt (43,43%), ulei comestibil (40,66%), cartofi (39,59%), ouă (30,87%), la lapte (30,25%) și la pâine (26,28%).

Față de noiembrie 2021, cafeaua s-a scumpit cu 20,68%, și țigările cu 7,06%.

Și nu sunt singurele prețuri mărite. Gazele s-au scumpit față de noiembrie 2021 cu 37,63%, iar energia electrică s-a majorat cu 47,19%.
Sărbătorile din acest an se anunță a fi unele triste pentru majoritatea românilor. Creşterile de preţuri ale produselor alimentare se resimt din plin în buzunarele oamenilor. Nu există produs în hipermarketuri la care preţul să nu fi crescut.

Evident că masa de Crăciun va fi mai scumpă anul acesta. În medie, produsele produse sunt mai scumpe şi cu 30% față de anul trecut.

Analiști economici avertizează că prețurile vor crește și mai mult în perioada sărbătorilor, iar de Crăciun mulți români vor fi nevoiți să taie multe produse de lista de cumpărături. Economiștii mai spun că mulți vor fi nevoiți să se limiteze la mai puțin anul acesta.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...