Care este cel mai scump meniu pentru masa de Crăciun din Europa. Ce poziție ocupă România cu sarmalele și cozonacul tradițional

Anca Manolica 07.12.2022, 20:39
Care este cel mai scump meniu pentru masa de Crăciun din Europa. Ce poziție ocupă România cu sarmalele și cozonacul tradițional

Platforma de investiţii eToro a realizat o analiză a preţurilor din supermarketurile locale ale bucătăriei tradiţionale de Crăciun şi a realizat un top al celor mai scumpe mese. Cap de listă este mâncarea festivă tipic germană, care ajunge că coste 66,70 de euro pentru a hrăni o familie de patru persoane. Iată pe ce loc se situează țara noastră.

Cel mai scump și cel mai ieftin meniu pentru masa de Crăciun din Europa

Potrivit studiului eToro, familiile din Germania au cea mai scumpă cină de Crăciun. Aceasta constă în friptură de gâscă şi garnituri, inclusiv şuncă, mere şi ceapă și ajunge să coste 66,70 de euro pentru o familie cu patru membri. Numai 3 kg de piept de gâscă costă circa 57 de euro, notează Mediafax.

De asemenea, și alte naţiuni consumatoare de păsări au costuri ridicate. Spaniolii, de pildă, vor plăti anul acesta 60,90 de euro pentru cina clasică de Crăciun, care include curcan cu mere, stafide şi ceapă. Excepţie face Marea Britanie, acolo unde prețul cărnii de curcan este semnificativ mai mic. Astfel, pentru a se de aduna în jurul mesei de sărbători, cu curcan şi garnituri clasice, britanicii vor trebui să plătească 32,48 de euro.

Masa de Crăciun este mai scumpă în acest an
Masa de Crăciun este mai scumpă în acest an

Pe ce loc se află România

La polul opus, din punct de vedere al cheltuielilor, pe ultimul loc în top 12, se află România, cu mâncarea sa tradițională. Așadar, sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obişnuite, inclusiv smântână şi ardei iute, şi cozonacul făcut în casă ajunge să coste, în cazul unei familii de patru persoane aproximativ 26 de euro.

„Familiile din întreaga lume resimt cu toţii impactul preţurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflaţia deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun.

Datele privind preţurile arată, de asemenea, că multe dintre presiunile inflaţioniste sunt locale, existând diferenţe mari de costuri între ţări, unele dintre ele fiind chiar învecinate.

Un lucru cert este că mâncărurile tradiţionale din carne de pasăre – fie că este vorba de gâscă sau curcan – cresc costul cinei de Crăciun, preţurile resimţind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de gripa aviară. S-ar putea ca acest lucru să stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun.”, a spus Ben Laidler, strategul pieţelor globale la eToro.

Clasamentul celor mai scumpe mese de Crăciun:

 1. Germania – Gâscă şi garnituri – 66,70 euro
 2. Spania – Curcan şi garnituri – 60,90 euro
 3. Italia – Tortellini în supă – 47,68 euro
 4. Olanda – Ruladă de porc – 45,12 euro
 5. SUA – Curcan şi garnituri – 44,31 euro
 6. Franţa – Curcan şi garnituri – 41,06 euro
 7. Australia – Grătar – 34,80 euro
 8. Danemarca – Friptură de porc – 34,34 euro
 9. Marea Britanie – Curcan şi garnituri – 32,48 euro
 10. Polonia – Colţunaşi cu varză murată şi ciuperci cu borş – 30,39 euro
 11. Norvegia – Friptură de porc – 26,80 euro
 12. România – Sarmale cu mămăligă şi cozonac – 25,87 euro

Citește și: Ce vin să pui pe masa de Crăciun, în funcție de mâncare. Evită să faci aceste greșeli

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că inflaţia preţurilor la alimente, la nivel mondial, a avut o creștere exponențială în acest an. Ultima cifră a inflaţiei alimentare din UE a fost de 17,2%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 16%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...