Alimentele periculoase pentru sănătatea ta din Lidl, Kaufland sau alte magazine. Detaliile de pe etichetă pe care românii le ignoră

Mihnea Tălău 28.08.2023, 18:59
Alimentele periculoase pentru sănătatea ta din Lidl, Kaufland sau alte magazine. Detaliile de pe etichetă pe care românii le ignoră

Alimentele ultraprocesate cresc semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, potrivit a două studii despre care un expert spune că ar trebui să servească drept semnal de alarmă pentru guvernele din întreaga lume.

Produsele ultraprocesate, adevărate bombe pentru sănătate

Consumul global de produse ultraprocesate, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și mâncarea de tip fast-food, a crescut vertiginos în ultimii ani. În Regatul Unit și în SUA, mai mult de jumătate din dieta medie constă acum în alimente ultraprocesate (UPF). Pentru unii, în special pentru persoanele mai tinere, mai sărace sau care provin din zone defavorizate, o dietă care cuprinde până la 80% UPF este tipică, potrivit The Guardian.

În România, la Lidl, Kaufland și alte supermarketuri, se găsesc din abundență astfel de produse ultraprocesate.

Noua cercetare Stark se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi despre care experții spun că expun un „val de daune” cauzate direct de UPF. Două studii de amploare prezentate la cea mai mare conferință mondială privind inima au arătat impactul devastator pe care îl are UPF asupra sănătății cardiovasculare.

Primul studiu, care a urmărit 10.000 de femei timp de 15 ani, a constatat că cele care aveau cea mai mare proporție de UPF în dieta lor aveau cu 39% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială decât cele cu cea mai mică proporție. Acest lucru s-a întâmplat chiar și după ce academicienii au ajustat efectul sării, al zahărului și al grăsimilor.

fast food

Tensiunea arterială ridicată, sau hipertensiunea arterială, crește riscul de afecțiuni cardiace grave, inclusiv boli de inimă, boli arteriale periferice, anevrisme aortice, boli de rinichi și demență vasculară.

Cel de-al doilea studiu, o meta-analiză standard de aur a peste 325.000 de bărbați și femei, a arătat că cei care au mâncat cel mai mult UPF au avut cu 24% mai multe șanse de a avea evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și angină pectorală.

Creșterea cu 10% a consumului zilnic de UPF în aportul caloric a fost asociată cu un risc crescut cu 6% de boli de inimă. Iar cei cu UPF reprezentând mai puțin de 15% din dieta lor au fost cei mai puțin expuși riscului de a avea probleme cardiace, potrivit cercetării conduse de Universitatea a patra de medicină militară din Xi’an, China.

Experții fac apel la acțiuni urgente

Descoperirile au fost dezvăluite în cadrul reuniunii anuale a Societății Europene de Cardiologie de la Amsterdam, iar rezultatele au determinat experții să facă apel la acțiuni urgente.

Alimentele ultraprocesate sunt produse care au trecut prin mai multe procese în timpul fabricării. Acestea sunt adesea bogate în sare și zahăr și pot conține aditivi și conservanți. Adesea, alimentele sunt sărace în fibre și lipsite de nutrienții prezenți în alimentele proaspete sau minim procesate, cum ar fi fructele și legumele proaspete, iaurtul simplu și pâinea de casă.

Studii anterioare au stabilit o legătură între consumul de alimente ultraprocesate și o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabet de tip 2 și cancer.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...