Alimentele pe care să nu le consumi de Sfânta Maria. Este interzis să le mănânci azi, 15 august

Mihnea Tălău 15.08.2023, 09:35
Alimentele pe care să nu le consumi de Sfânta Maria. Este interzis să le mănânci azi, 15 august

Adormirea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mare, din 15 august este o sărbătoare importantă pentru credincioși, care abundă în semnificații și tradiții sau superstiții. Această sărbătoare mai poartă și numele de” Paștele din mijlocul verii”, pentru că este sărbătoarea care face trecerea de la anotimpul călduros la cel de toamnă, moment în care vremea începe să se strice.

Ce nu trebuie să mănânci de Sfânta Maria

Sărbătoarea de Sfânta Maria este prăznuită în toată țara, existând obiceiuri diverse pentru zonele din țară. Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.

Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria –  fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

La capitolul tradiții sau superstiții, credincioșii care prăznuiesc această zi trebuie să știe că sunt anumite preparate pe care nu trebuie să le consumi sub nicio formă.

Femeile nu spală în această zi, întrucât se spune că cine face acest lucru are parte de ghinioane în viață. Este interzis și tunsul în această zi, masa de sărbătoare trebuie să fie cumpătată chiar dacă nu este zi de post și nu se consumă preparate gătite la foc.

Gospodarii nu lucrează pământul în această zi mare, întrucât se crede, din timpuri străvechi, că vitele li se vor îmbolnăvi, iar gospodăria li se va destrăma.

Perioada dintre cele două Sântamarii, Sântamaria Mare (15 august) și Sântamaria Mică (8 septembrie), este considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, decât în tradiţia Bisericii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...