Cea mai puternică rugăciune de Sfânta Maria Mare. Aduce pace, liniște sufletească, sănătate și noroc în dragoste

Emanuela Pană 15.08.2023, 08:00
Cea mai puternică rugăciune de Sfânta Maria Mare. Aduce pace, liniște sufletească, sănătate și noroc în dragoste

Pe 15 august, credincioșii pot rosti cea mai puternică rugăciune de Sfânta Maria Mare, care face minuni pentru sănătate. Rugăciunea are întotdeauna efecte puternice asupra sufletului, însă se spune că cei ce se roagă în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului vor simți pace și liniște interioară și vor fi vindecați de boli.  

Sfânta Maria Mare 2023 sau Adormirea Maicii Domnului 

La data de 15 august, credincioșii ortodocși și catolici sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Sărbătoarea, una dintre cele mai mari din cursul anului bisericesc, amintește de ziua în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veșnice, după care a fost înălțată la cer de către Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.  

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria, deși mărturii despre existența ei apar abia în secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să ia amploare, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.  

Întrucât pe 15 august este celebrată și Ziua Marinei, Maica Domnului este considerată și ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. În părțile Moldovei, Sfânta Maria este considerată a ”morților”, fiind pomeniți toți cei care au purtat numele Preacuratei sau derivate ale acestuia. Abia pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, sunt sărbătoriți cei care poartă acest nume.  

În credința ortodoxă, sărbătoarea Adormirii Domnului este precedată de două săptămâni de post (1-15 august). Ea atrage numeroase tradiții și obiceiuri, respectate cu strictețe an de an. În popor, se spune că ziua în care este sărbătorită Sfânta Maria Mare desparte lunile călduroase de cele reci. Pe 15 august, ciobanii coboară cu turmele de la munte și își schimbă pălăriile cu căciuli (în semn că vremea caldă este pe sfârșite).  

Citește și: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Cea mai puternică rugăciune de Sfânta Maria Mare 

Preoții îndeamnă credincioșii să meargă la biserică pe 15 august, de Sfânta Maria Mare, pentru rugăciune. Însă, cei care nu pot ajunge, din diferite motive, la lăcașurile de închinare pot rosti o rugăciune specială acasă. Aceasta le va aduce pace și liniște sufletească, sănătate și noroc în dragoste.  

Cea mai puternica rugaciune de Sfanta Maria Mare
Cea mai puternica rugaciune de Sfanta Maria Mare

”O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem. 

Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat. 

Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin. 

Împărăteasa mea cea preabună, nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioşi şi ocrotirea celor necăjiţi; vezi nevoia mea şi necazul meu. Ajută-mă, că sunt neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. 

Ştii nevoia mea, uşurează-mă de ea precum voieşti căci nu am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, Maică a lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin”. 

Vezi și: Sfântă Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului. Pe ce dată pică în calendar și ce e bine să știi despre această zi sfântă?

De ce se cântă Prohodul Maicii Domnului?  

În seara de 14 spre 15 august, în biserici se cântă Prohodul Maicii Domnului, în jurul epitafului sau icoanei Maicii Domnului. Prohodul este o rugăciune plină de evlavie, integrată în cultul Bisericii Ortodoxe, creând un paralelism între momentul Răstignirii și Învierii Mântuitorului și Ridicarea la ceruri a Maicii Domnului.  

Textul prohodului cuprinde, printre altele, referințe de natură istorică cu privire la împrejurările în care s-a săvârșit și mutarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu. 

Prohodul Maicii Domnului  

Starea I

1. În mormânt Viaţă
Ai fost pus, Hristoase,
Şi-a vieţii Maică-acum intră în mormânt
Şi se mută la viaţa cea de sus.

2.Tu născând Viaţa,
Pe a tot-Dumnezeu
Şi viaţa, Prea Curată schimbând-o
La viaţa cea de sus te-ai şi mutat.

3.Te mărim pe tine,
Maică prea curată,
Şi-adormirea ta cinstim, prăznuind-o
Cu solirea-ţi pururea fiind păziţi.

4.Fericimu-te toţi,
O, prea sfântă Maică,
Închinându-ne cinstitei tale mutări,
Cea de care îngerii s-au minunat.

5.Te mărim pe tine,
Maică a Lui Hristos,
Care fără de sămânţă ai zămislit
Şi a a ta mutare toţi o preamărim.

6.Fericimu-te toţi,
Maică a Lui Hristos
Ceea ce-ai pricinuit pe noul Adam,
Şi-adormirea-ţi cu credinţă o cinstim.

7.Te mărim, Fecioară
Pururea cinstită
Şi icoanei tale ne închinăm,
Ca la oglindirea sfântului tău chip.

8.Fericimu-te toţi,
Maică a Lui Hristos,
Ca pe rugătoarea pururea pentru noi
Şi ca pe o solitoare pentru toţi.

9.A fericiţilor
Tăi părinţi străluciţi,
Tu prea fericită fiică lor te-ai făcut
Şi pe toate neamurile ai întrecut.

10.Drept-măritori preoţi
Şi popor credincios
Cu smerenie cădem la sicriul tău
Prea curată Maica Lui Emanuil.

Poți citi în continuare, aici 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...