Alimente care devin toxice dacă le reîncălzești. Lista completă cu preparatele pe care să nu le mai pui la cuptorul cu microunde

Emanuela Pană 21.11.2022, 18:42
Alimente care devin toxice dacă le reîncălzești. Lista completă cu preparatele pe care să nu le mai pui la cuptorul cu microunde

Alimente care devin toxice dacă le reîncălzești. Dacă ești o persoană care gătește des, este greu să nu rămâi cu resturi. S-ar putea să hrănești și alte persoane în afară de tine (copii, partener, bunici, etc.) sau s-ar putea să gătești pentru unul singur. Oricum ar fi, uneori este greu de anticipat câtă mâncare va fi consumată. Totuși, unele alimente nu doar că își pierd proprietățile nutritive, ci pot deveni chiar toxice dacă le reîncălzești.

Alimente care devin toxice dacă le reîncălzești. Pericole la care te expui dacă le consumi reîncălzite

Cuptorul cu microunde este, în opinia multora, cel mai bun prieten al omului leneș, întrucât poți reîncălzi și mânca oricând, dar ai fi uimit să afli că unele alimente își pierd valoarea nutritivă atunci când sunt reîncălzite.

Cu toate acestea, mulți dau vina pe lipsa de timp și chiar pe lene pentru a justifica obiceiul de a depozita alimentele cu scopul de a le reîncălzi mai târziu, în momentul consumului. Dar dacă vi s-ar spune că reîncălzirea anumitor alimente le face, de fapt, toxice?

Listă cu 10 alimente care devin toxice dacă le reîncălzești

Motivele pentru care anumite alimente pot deveni toxice odată reîncălzite pot varia. Se poate întâmpla ca acestea să fi fost depozitate necorespunzător și, odată reîncălzite, să devină necomestibile.

Ar putea fi faptul că alimentele au fost depozitate prea mult timp și au depășit data de expirare sau poate fi vorba de faptul că nu încălzești alimentele la temperatura corectă. Oricare ar fi motivul, mâncarea nu mai este sigură și nu trebuie consumată. Iată câteva alimente pe care nu ar trebui să le reîncălzești:

Cartofii

Cartofii, un aliment pe placul tuturor, își pierd valoarea nutritivă dacă sunt reîncălziți. Există persoane care mănâncă aproape zilnic cartofi, însă puține știu că, lăsați la temperatura camerei și apoi reîncălziți, aceștia pot deveni indigești și chiar toxici, putând provoca greață sau anumite boli. Prin urmare, mai bine-i mănânci reci.

Ciupercile

Ciupercile ar trebui consumate în aceeași zi în care au fost gătite. Deoarece sunt bogate în proteine, structura lor se modifică atunci când sunt reîncălzite, ceea ce poate fi dăunător pentru organism.

Atunci când consumi ciuperci reîncălzite, te expui riscului de a avea probleme digestive (balonare, crampe abdominale și altele) și chiar probleme cardiace grave. În plus, beneficiile lor asupra sănătății vor fi nule. Așadar, este de preferat să le consumi reci, să le adaugi în sosurile pentru paste sau să le pui la salate.

Ouăle

Un aliment de bază și, totodată, o sursă excelentă de proteine, ouăle reprezintă opțiunea multora dintre noi când preparăm micul dejun. Parcă nimic nu merge mai bine dimineața ca o omletă cu ciuperci sau verdeață și multă brânză.

Însă, dacă ți-a mai rămas omletă de la micul dejun sau, poate, ouă jumări și te gândești să le mănânci la prânz sau mai târziu, nu e nicio problemă, numai să nu reîncălzești ouăle. Reîncălzirea ouălor la o temperatură ridicată le poate face toxice, ceea ce poate provoca ravagii în tractul tău digestiv.

Orezul

În cazul orezului (fie că este brun sau alb), modul în care este depozitat poate duce la probleme. Orezul crud conține spori care se transformă în bacterii ce pot supraviețui chiar și după ce acesta este gătit. Atunci când orezul fiert este lăsat la temperatura camerei, sporii se pot înmulți și pot produce toxine care pot provoca diaree și vărsături.

Puiul

Exact ca ciupercile, puiul este foarte bogat în proteine, care sunt afectate negativ de reîncălzire. Acest lucru poate duce la probleme digestive. Astfel, dacă ții neapărat să reîncălzești puiul gătit, poți face acest lucru la o temperatură scăzută pentru o durată mai lungă. Cel mai bun mod de a consuma puiul rămas este adăugarea lui într-o salată rece sau într-un sandviș rece.

Citește și: Top 5 alimente care pot provoca reacții alergice severe. Numărul doi este foarte important

Legume și plante care devin toxice dacă le reîncălzești

Reîncălzirea alimentelor cu potențial toxic nu este ceva ce trebuie luat cu ușurință. Sigur, există câteva mituri despre cuptorul cu microunde cu care nu merită să îți pierzi timpul.

Alimente care devin toxice daca le reincalzesti
Legume si plante care pot deveni toxice daca le reincalzesti

Cu toate acestea, îmbolnăvirea, moartea sau chiar amputarea ca urmare a intoxicației alimentare de la resturile de mâncare au mai avut loc. Așadar, nu merită să îți asumi riscul de a reîncălzi aceste alimente doar pentru a beneficia de o masă gratuită.

Țelina

Țelina are un conținut ridicat de nitrați, motiv pentru care poate deveni toxică dacă o reîncălzești. Nitrații se transformă în nitriți odată reîncălziți, iar atunci când prea mulți nitriți intră în organism, crește riscul de methemoglobinemie (o afecțiune în care nitriții din sângele tău interacționează cu hemoglobina și fierul, făcându-le incapabile să transporte oxigenul către celulele vii).

Slata verde

Cu toate că sezonul ei ține din mai până în septembrie, salata verde se găsește pe piață sau în magazine tot timpul anului. De regulă o servim crudă, însă poate fi consumată și sub formă de ciorbă. În acest caz este recomandat să nu o reîncălzești, pentru a evita o intoxicație alimentară.

Spanacul

Asemenea multor alte legume cu frunze verzi, spanacul este bogat în nitrați și fier. Atunci când spanacul este reîncălzit, acești nitrați se pot transforma în nitriți și în alți agenți cancerigeni cunoscuți (o substanță capabilă să provoace cancer în țesuturile vii). Pe cale de consecință, mai bine îl consumi crud (baby spanac) în smoothie-uri sau sotat simplu.

Sfacla roșie

Sfecla roșie este la fel ca telina și spanacul. Aceasta conține o cantitate mare de nitrați care pot provoca mult disconfort odată ce se transformă în nitriți, după reîncălzire, notează Times of India. Prin urmare, dacă ai gătit borș de sfeclă, ar fi bine să îl consumi rece la următoarea masă.

Napii

Napii sunt serviți fie cruzi, în salate, fie gătiți – umpluți cu carne, mai ales. Dacă îi reîncălzești riști o intoxicație alimentară pentru că, odată coaptă, această rădăcinoasă nu doar că nu mai este la fel de bună, ci devine toxică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...