Alimente care au termen scurt de valabilitate. Produsele la care trebuie să fii atent înainte să le consumi

Emanuela Pană 09.11.2023, 15:01
Alimente care au termen scurt de valabilitate. Produsele la care trebuie să fii atent înainte să le consumi

Termenul scurt de valabilitate al alimentelor poate reprezenta o problemă când vine vorba despre gestionarea eficientă a proviziilor și reducerea risipei alimentare. Deși, uneori, datele de pe etichetele alimentelor pot părea rigide, înțelegerea mai profundă a acestui aspect ne poate ajuta să economisim bani. Haideți să descoperim împreună ce înseamnă, de fapt, termen scurt de valabilitate și să trecem în revistă acele alimente care au termen scurt de valabilitate.  

Ce înseamnă termen scurt de valabilitate?  

Dacă vrem să economisim bani și să reducem impactul negativ asupra mediului, trebuie să înțelegem cum stau lucrurile cu termenele de valabilitate. Cum se citesc corect etichetele?  

Termenul scurt de valabilitate, adesea menționat pe ambalajul alimentelor sub forma ”data de expirare” sau ”a se consuma înainte de” reprezintă o dată stabilită de producător pentru a marca perioada în care produsul alimentar poate fi consumat în cea mai bună condiție în ceea ce privește calitatea și siguranța sa. 

Acesta nu este același lucru cu ”data limită de consum”, care indică momentul până la care un produs este sigur pentru consum. Alimentele care au termen scurt de valabilitate includ în principal produse perisabile, cum ar fi lactatele, carnea, peștele, ouăle, fructele și legumele proaspete, dar despre asta vom vorbi mai multe în cele ce urmează.  

Citește și: 6 alimente care nu expiră. Sunt adevărate provizii de bază pentru cămara ta

De ce au unele alimente un termen mai scurt de valabilitate?

Există mai multe motive pentru care alimentele au termen scurt de valabilitate, printre care: 

Procesul natural de deteriorare: multe alimente au termen scurt de valabilitate din cauza procesului natural de deteriorare. Această deteriorare poate implica oxidarea grăsimilor, dezvoltarea bacteriilor sau schimbarea structurii chimice a alimentelor. Carnea, de pildă, se poate descompune din cauza acțiunii bacteriilor, iar fructele și legumele pot deveni necomestibile din cauza deshidratării și a schimbărilor în ceea ce privește textura. 

Motive legate de siguranță: pentru a evita riscul de intoxicații alimentare, producătorii stabilesc perioade mai scurte de valabilitate pentru alimentele perisabile. Consumarea alimentelor expirate poate crește riscul de îmbolnăvire, deoarece bacteriile și microorganismele se pot dezvolta în mod nepotrivit în produs. 

Calitatea și gustul: cu trecerea timpului, alimentele își pot pierde calitatea și gustul. Pâinea veche devine uscată și tare, iar uleiul râncezește. Prin urmare, producătorii stabilesc termene de valabilitate mai scurte pentru alimentele ușor perisabile, garantând prospețimea și calitatea. 

Vezi și: Alimentul care are termen de valabilitate nelimitat. Ce trebuie să faci să nu se strice niciodată?

Alimente care au termen scurt de valabilitate 

Iată o listă cu câteva exemple de alimente care au termenul de valabilitate mai scurt. Ele se găsesc, cu siguranță, și la tine în bucătărie. Prin urmare, ar fi bine să le consumi cât mai curând posibil, pentru a te asigura că sunt încă în termenul de valabilitate.

Alimente care au termen scurt de valabilitate
Lista cu alimente care au termen scurt de valabilitate

1. Carnea proaspătă

Carnea de pui, carne de vită, carne de porc și alte tipuri de carne proaspătă au perioade scurte de valabilitate, de doar câteva zile în frigider. Pentru a le prelungi valabilitatea, poți congela carne proaspătă.

2. Laptele proaspăt

Laptele proaspăt, fie că este de origine animală sau vegetală, are, de obicei, un termen scurt de valabilitate de aproximativ 5-7 zile după deschidere. 

3. Ouăle

Ouăle au o durată de valabilitate de aproximativ 3-5 săptămâni în frigider, în funcție de cum sunt depozitate. Pentru a verifica prospețimea, poți face testul cu apa. 

4. Pâinea proaspătă

Pâinea proaspătă are un termen de valabilitate scurt, tot de câteva zile. Prin urmare, dacă ai mai multă pâine și știi că nu o poți consuma, ar fi mai bine să o congelezi.

5. Fructele și legumele proaspete

Majoritatea fructelor și legumelor proaspete au un termen de valabilitate scurt, în special cele care sunt sensibile la degradare, cum ar fi fructele moi (de exemplu, căpșunile) sau legumele cu frunze (de exemplu, spanacul). Evită să le lași expuse la umiditate sau căldură excesivă, pentru a le prelungi durata de viață. 

6. Peștele proaspăt

Peștele proaspăt, cum ar fi somonul sau codul, are un termen scurt de valabilitate (câteva zile în frigider). Congelarea este o opțiune pentru a-l păstra pentru o perioadă mai lungă. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...