Putin, convins că Alexei Navalnîi merită să fie în închisoare: „A acționat deliberat”

Ioana Bucur 16.06.2021, 22:46
Putin, convins că Alexei Navalnîi merită să fie în închisoare: „A acționat deliberat”

Putin, convins că Alexei Navalnîi merită să fie în închisoare. Fără să rostească numele celui mai vocal opozant al său, liderul de la Kremlin a spus, pentru prima oară, ce crede despre soarta acestuia.

Putin, convins că Alexei Navalnîi merită să fie în închisoare

Liderul de la Kremlin este de neclintit. Fără să pronunțe numele celui mai vocal critic al său, Vladimir Putin a vorbit, la Geneva, despre soarta lui Alexei Navalnîi, arestat în luna ianuarie, imediat după ce a revenit în Rusia din Germania, unde fusese tratat după otrăvirea cu agentul neurotoxic de tip noviciok.

Vladimir Putin este convins că Alexei Navalnîi merită să fie în închisoare, afirmând că a primit ceea ce a meritat. Liderul rus a ținut să sublinieze că Navalnîi a fost pedepsit pentru că încălcat condițiile probațiunii, insistând că acesta știa exact că risca să fie arestat și condamnat când a decis să se întoarcă în țară.

„Această persoană ştia că încălca legile existente în Rusia şi este un recidivist. Ştia foarte bine că era dat în urmărire, dar a revenit în Rusia în mod deliberat pentru a fi arestat. A făcut ce a vrut”, a declarat Putin.

Navalnîi a fost condamnat, în februarie, la doi ani și jumătate de închisoare, într-un dosar de fraudă din 2014. Recent, autoritățile din Rusia au interzis organizațiile lui Navalnîi, catalogate drept „extremiste”, un pas important în campania de reducere la tăcere a opoziției și împiedicării accesului criticilor Kremlinului în alegerile parlamentare programate pentru luna septembrie.

Putin, convins că Alexei Navalnîi merită să fie în închisoare
Alexei Navalnîi

Ce a anunțat liderul rus, după summitul cu Joe Biden

Putin a mai anunțat că a hotărât, împreună cu liderul de la Casa Albă, că Rusia şi Statele Unite vor lansa consultări cu privire la securitatea cibernetică.

„Noi credem că securitatea cibernetică este importantă pentru lume, în general, pentru Statele Unite în particular, dar şi pentru Rusia. (…) Atât Rusia, cât şi Statele Unite este necesar să abandoneze diverse insinuări, să discute la nivel de experţi şi să înceapă să lucreze în interesul Statelor Unite şi Rusiei”, a declarat Vladimir Putin.

Joe Biden a venit la discuții cu un cadou inedit pentru liderul rus: o pereche de ochelari, model aviator, și o sculptură din cristal ce reprezintă un bizon american.

„Preşedintele Biden i-a oferit preşedintelui Putin o pereche de ochelari «Aviators» de la Randolph USA. În 1978, Randolph şi armata au produs HGU-4/P Aviator pentru piloţi de vânătoare. De atunci, ei le livrează armatei americane şi partenerilor din NATO ochelarii lor de nivel înalt şi durabili, produşi în fabrica din Massachusetts”, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...