Alertă pentru toți românii care călătoresc în Grecia: vor fi testați pentru Covid, nu se mai ține cont de vaccinare

Ioana Bucur, George Capoeanu 30.06.2021, 23:12
Alertă pentru toți românii care călătoresc în Grecia: vor fi testați pentru Covid, nu se mai ține cont de vaccinare

Alertă pentru toți românii care călătoresc în Grecia. Vor fi testați pentru Covid-19. Autoritățile elene au decis să nu se mai țină cont de vaccinare. Anunțul a fost făcut, miercuri seară, de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. Ce categorii de călători fac excepție de la noile reguli.

Alertă pentru toți românii care călătoresc în Grecia

Grecia a schimbat condițiile în care permite călătorilor să între în țară. Autoritățile elene au introdus obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor, indiferent de țara de origine.

„Există un element de noutate pentru cetățenii care urmează să se deplaseze în Grecia – a fost introdusă recent obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de țara de origine.

Asta înseamnă că cetățenii români care vor intra pe cale rutieră în Grecia vor fi testați cu toții, indiferent de țara de origine, iar cei depistați pozitiv vor fi supuși regimului de carantină pentru o perioadă de zece zile, fie la locul de domiciliu, dar în cazul turiștilor vorbim de locații stabilite de autoritățile elene”, a transmis Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, la Digi24.

Oana Darie a precizat că, în cazul celor imunizați, cu vaccin cu doză dublă sau doză unică, dar care sunt depistați pozitiv la testare, carantina nu va mai fi de zece zile, și de șapte zile. În ultima zi de izolare, aceste persoane vor fi supuse unui test PCR.

„Și vaccinații vor fi testați. Informațiile le-am primit astăzi de la ambasada României la Atena.

Într-adevăr certificatul digital facilitează libera circulație, dar în sensul asigurării unui acces securizat unitar la verificarea informațiilor privind vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Fiecare stat-membru rămâne cu competența de a suplimenta anumite elemente, vorbim de o testare rapidă și de a adopta anumite măsuri legată de sănătatea publică”, a adăugat Oana Darie.

Alertă pentru toți românii care călătoresc în Grecia
Grecia a schimbat condițiile în care permite călătorilor să între în țară

Ce categorii de călători fac excepție de la noile reguli

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a precizat că noile reguli de intrare în Grecia se aplică celor care au vârsta peste 12 ani. Măsurile nu sunt valabile celor care vin cu avionul.

„Deocamdată nu s-a modificat pe accesul pe cale aeriană, e vorba de acel PLF care trebuie completat. E mult mai ușor să mergem în Grecia cu avionul. Turiștii care intră terestru în Grecia vor fi testați, nu contează că sunt vaccinați, testați, că au trecut prin boală, toată lumea va fi testată”, a precizat Darie, pentru aceeași sursă.

Risc ridicat de incendii în Grecia

Tot miercuri, MAE a emis o avertizare de călătorie pentru românii care se află sau plănuiesc să călătorească în Grecia, cu privire la creșterea riscului producerii incendiilor de vegetație din pricina temperaturilor ridicate din ultima perioadă.

Potrivit MAE, zonele cele mai expuse sunt ​​Attica, Evia (cu excepţia Skyros), Kythera, Fokida, Fthiotida, Magnisia, Larissa (Sterea şi Tesalia), Achaia, Corint, Argolida, Arkadia şi Lakonia în Peloponez, precum şi pe insula Rodos.

„Autorităţile elene recomandă tuturor persoanelor să evite aprinderea focului în aer liber, iar în cazul în care observă un incendiu sau semnele premergătoare producerii unui astfel de dezastru, să apeleze de urgenţă serviciul de pompieri la numărul de telefon 199 şi să transmită detalii în legătură cu locaţia şi punctul exact în care se află apelantul, locaţia incendiului şi direcţia de manifestare/răspândire a acestuia, cât şi tipul de vegetaţie care arde”, a transmis MAE.

Urmăriți Impact.ro și pe