Grecia anunţă schimbări în contextul pandemiei. Ce vor putea face persoanele vaccinate împotriva covid în restaurante şi baruri

Nicu Stan, Mihai Cheleș 30.06.2021, 08:33
Grecia anunţă schimbări în contextul pandemiei. Ce vor putea face persoanele vaccinate împotriva covid în restaurante şi baruri

Grecia anunţă schimbări în contextul pandemiei. Ce vor putea face persoanele vaccinate împotriva covid-10 în restaurante şi baruri, aflați din articolul de mai jos.

Ce face Grecia pentru persoanele vaccinate anti-COVID. Ce vor avea voie să facă acestea de la 1 iulie

Grecia anunţă noi schimbări în contextul pandemiei de coronavirus. Autoritățile elene au anunțat ce vor putea face persoanele vaccinate împotriva coronavirusului în restaurante şi baruri.

Astfel, Grecia anunță va avea începând din luna iulie baruri, restaurante, centre comerciale şi culturale ”libere de coronavirus”, exclusiv pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului, a informat ieri guvernul de la Atena.

Grecia, schimbari in contextul pandemiei de covid
Grecia, schimbari in contextul pandemiei de covid

Personalul sanitar, obligat să se vaccineze

Totodată, anumite grupuri de oameni, precum personalul sanitar, vor fi obligate să se vaccineze pentru a accelara imunizarea populaţiei în faţa ameninţării variantei Delta, cunoscută și ca varianta indiană a coronavirusului.

Astfel, ministrul de stat Giorgos Gerapetritis a nunțat tot ieri că aceste spaţii, care din 15 iulie se vor regăsi în cafenele, restaurante sau cinematografe, dar şi stadioane şi alte zone cu posibile aglomerări de oameni, vor fi împărţite pe două categorii: ”libere de COVID” sau ”mixte”.

Locații ”libere de covid” și ”mixte”

În locațiile ”libere de COVID” vor avea acces doar persoanele vaccinate ori care au fost infectaţi în ultimele şase luni, iar în cele ”mixte” accesul va fi permis persoanelor care au efectuat un test PCR sau un test rapid, iar acestea vor fi obligate să poarte măşti de protecție.

În plus, autoritățile elene anunță că se vor efectua controale pentru verificarea respectării acestor măsuri, iar operatorii economici vor avea posibilitatea să verifice online certificatele de vaccinare prezentate de consumatori.

Cu mască sau fără mască?

De asemenea, spaţiile ”libere de COVID”, atât cele în aer liber, cât şi cele închise, vor putea funcţiona la 85% din capacitate şi fără obligativitatea purtării măştii de protecție.

În același timp, spaţiile ”mixte” vor putea fi ocupate numai la jumătate din capacitate, în cazul incintelor închise, sau la 70% cele în aer liber, iar masca de protecție va fi mereu obligatorie.

Cluburile de noapte, nevoite să funcționeze cu mai puțini oameni

De asemenea, din iulie, cluburile de noapte vor avea dreptul să funcţioneze la capacitate şi mai redusă, în timp ce stadioanele vor fi accesibile numai persoanelor care s-au vaccinat, întrucât acolo riscul de infectare este mult mai mare.

Anunţarea acestor măsuri a fost făcută după ce guvernul elen a decis să ofere tinerilor cu vârste între 18 şi 25 de ani care se vaccinează un card preplătit în valoare de 150 de euro, pentru a stimula vaccinarea anti-coronavirus.

Câți greci s-au vaccinat până acum

Până acum aproximativ 47% din populaţia Greciei a fost vaccinată cel puţin cu o doză şi peste 36% cu schema completă, respectiv și cu rapelul.

Urmăriți Impact.ro și pe