Alertă de securitate. SUA cer cetățenilor americani să părăsească de urgență Rusia

Mihnea Tălău 28.09.2022, 17:11
Alertă de securitate. SUA cer cetățenilor americani să părăsească de urgență Rusia

Ambasada SUA din Rusia a îndemnat miercuri cetățenii săi să se abțină de la călătorii în Rusia, iar cei care se află deja în această țară să plece imediat.

Opţiunile de a părăsi Rusia sunt ”extrem de limitate”

Într-o alertă de securitate publicată pe site-ul său, misiunea americană a declarat că Moscova ar putea chema la serviciul militar persoanele care au dublă cetățenie rusă și americană.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială, chemând până la 300.000 de rezerviști pentru a fi desfășurați în Ucraina, unde Moscova a început în februarie o „operațiune militară specială”.

Ambasada americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt ”extrem de limitate” şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp.

”Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise”, menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă ”cât mai repede cu putinţă”, adaugă sursa citată.

 

Rutele terestre cu mașina și autobuzul sunt încă deschise

Misiunea diplomatică a precizat că opțiunile de zbor sunt extrem de limitate în prezent, dar că rutele terestre cu mașina și autobuzul sunt încă deschise.

„Dacă doriți să plecați din Rusia, trebuie să faceți aranjamente independente cât mai curând posibil. Ambasada SUA are limitări severe în ceea ce privește capacitatea sa de a ajuta cetățenii americani, iar condițiile, inclusiv opțiunile de transport, pot deveni brusc și mai limitate. Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia, iar cei care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să părăsească Rusia imediat, cât timp mai există opțiuni limitate de călătorie comercială”, a declarat ambasada.

Marți, Bulgaria și Polonia au recomandat cetățenilor lor să ia în considerare posibilitatea de a părăsi imediat Rusia și i-au îndemnat să se abțină de la călătorii în această țară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...