Alertă ANM: Cod Roșu de caniculă în România. Temperaturile o iau razna. Urmează zile de foc

Ana-Maria Tudor 24.07.2023, 11:47
Alertă ANM: Cod Roșu de caniculă în România. Temperaturile o iau razna. Urmează zile de foc

Atenționare de cod roșu de caniculă în România. Meteorologii au emis o prognoză nouă care anunță temperaturi fără precedent pentru țara noastră. O perioadă extremă de arșiță va afecta România, iar temperaturile resimțite vor ajunge în jurul valorii de 50 de grade Celsius. Pe lângă caniculă, mai multe regiuni din țară vor fi afectate de vijelii puternice însoțite de grindină.

Avertismentul ANM anunță cod roșu

Meteorologii avertizează că urmează o perioadă cu temperaturi de nesuportat, această atenționare va avea efecte severe asupra sănătății și siguranței cetățenilor.

Fenomenele vizate afectează județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și municipiul București, cu interval de valabilitate până la dată de 25 iulie.

În aceste regiuni, se estimează că temperaturile maxime vor atinge valori extreme de 40…42 de grade Celsius, creând condiții de căldură excesivă și risc crescut pentru sănătate. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, afectând confortul și starea de bine a populației.

Alertă de caniculă de la ANM.

De asemenea, mai sunt vizate județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București, cu interval de valabilitate pentru data de 26 iulie.

Vezi și: Temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. Cât de periculoasă este canicula, de fapt

Luni (24 iulie), valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și parțial estul țării, iar temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 18 și 23 de grade Celsius.

Prognoza meteo în funcție de intervalul de valabilitate

Avertizare meteorologică- Cod Galben

Zonele vizate de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul de valabilitate: 24 iulie, ora 22:00 – 25 iulie, ora 10:00, sunt vestul, nord-vestul și centrul țării.

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h, vijelii și averse ce vor avea caracter torențial.

Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp. De asemenea, se poate produce și grindină.

Instabilitatea atmosferică accentuată va fi mult mai pronunțată începând cu a doua parte a zilei de marți (25 iulie) în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului, iar miercuri seară și în noaptea de miercuri spre joi va fi prezentă în special în sud și est.

Marți (25 iulie), valul de căldură și caniculă se extinde în toată țara. În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între 17 și 22 de grade Celsius.

Miercuri (26 iulie), valul de căldură și caniculă persistă în jumătatea de sud-est a țării. În nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei și pe litoral, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade Celsius.

Citește și: Trucuri ca să dormi bine în nopțile caniculare. Ce trebuie să faci cu lenjeria în fiecare seară

Avertizare meteorologică- Cod Portocaliu

Fenomenele anunțate de meteorologi vizează valul de căldură persistent, canicula și disconfortul termic accentuat.

Marți în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei, se vor înregistra temperaturi maxime de 37 și 39 de grade Celsius, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Miercuri zonele afectate sunt: sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei unde se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37 și 39 de grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în aceste zile.

Urmăriți Impact.ro și pe