Temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. Cât de periculoasă este canicula, de fapt

Mihnea Tălău 21.07.2023, 11:00
Temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. Cât de periculoasă este canicula, de fapt

Temperaturile de până la 40 de grade și chiar 50 de grade s-au dovedit a fi de nebănuit și chiar fatale pentru oameni din întreaga lume în ultimele zile, iar un studiu a arătat exact unde se află limita pentru corpul uman.

S-au înregistrat valori de până la 50 de grade Celsius

Valul de căldură din ultimele zile a făcut ca mercurul să atingă 40 de grade Celsius, iar autoritățile din țări precum Italia și Spania au emis avertismente de sănătate din cauza vremii toride. În Lodi, în apropiere de Milano, un muncitor rutier în vârstă de 44 de ani a murit după ce s-a prăbușit în timp ce vopsea o trecere de pietoni pe o căldură toridă de 40 de grade Celsius.

Între timp, în unele zone din SUA și China, meteorologii au înregistrat valori de până la 50 de grade Celsius, apropiindu-se periculos de cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe planeta Pământ, potrivit Mirror.

Arșița de vară i-a forțat pe oameni să se refugieze în casă în timpul zilei, în special pe cei în vârstă și pe cei vulnerabili.

Punctul de temperatură la care căldura devine periculoasă pentru oameni

Acum, o echipă de la Penn State University a dezvăluit punctul de temperatură la care căldura devine periculoasă pentru oameni, iar acesta este mai mic decât ați putea crede.

Limita se bazează pe ceea ce oamenii de știință numesc temperatura „bulbului umed”, în care o cârpă umedă este aplicată la baza unui termometru. Acest lucru se face pentru a vedea cât de eficient este răcită transpirația corpului uman.

Alertă de caniculă de la ANM.

Anterior, se credea că limita de testare a bulbului umed pentru siguranța oamenilor era de 35C (la o umiditate de 100%) sau 46C la o umiditate de 50%. Cu toate acestea, dacă se depășește această valoare, corpul uman nu mai este capabil să se răcească în mod corespunzător.

Experții și-au dezvăluit descoperirile după ce un grup de bărbați și femei au fost plasați la temperaturi controlate în care căldura și umiditatea au fluctuat, iar rezultatele au fost luate.

Fiecare participant a înghițit pastile speciale care au ajutat la monitorizarea temperaturii centrale în timp ce se mișcau în timp ce făceau activități obișnuite, cum ar fi mâncatul, gătitul și dușul. Studiul a arătat că orice temperatură de peste 35°C în condiții de umiditate maximă este momentul în care temperatura corpului se apropie de „limita critică”, ceea ce îi face pe oameni mai vulnerabili la boli și la epuizare din cauza căldurii.

Corpurile care devin prea fierbinți pot suferi chiar deshidratare și insuficiență de organe, care poate fi fatală atunci când sunt afectați rinichii, inima sau plămânii.

Aceasta înseamnă că, dacă temperaturile continuă să atingă valori periculoase, așa cum au avertizat oamenii de știință în domeniul climei, în contextul schimbărilor climatice provocate de om, tot mai mulți oameni ar putea continua să moară.

Cea mai călduroasă zi de pe Pământ a fost deja înregistrată la începutul acestei luni, pe 3 iulie, și a fost depășită instantaneu în ziua următoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...