Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 14.00. Peste patru milioane de români au fost prezenţi în secţiile de votare

Ana Anitoiu / 27.09.2020, 13:59
Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 14.00. Peste patru milioane de români au fost prezenţi în secţiile de votare

Alegerile locale 2020 sunt în curs! Românii își aleg în continuare lideri pentru comunitățile lor. Impact.ro vă prezintă prezența la vot până la ora 14.00.

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 14.00

Până la ora 14.00, 4.303.734 de persoane au ieşit la vot, ceea ce reprezintă 23,52 % din populaţia României. În ceea ce priveşte numărul de votanţi din mediul urban, au mers la secţiile de votare  2.001.407 de cetăţeni. În mediul rural, 2.313.754 au votat până la această oră.

Judeţul cu cei mai mulţi votanţi este Olt, cu 30,89%, în timp ce Bucureştiul se situează pe ultimul loc cu doar 18,26%.

Alegeri locale 2020. Regulile impuse

La alegerile locale 2020, pentru care a fost anunțată prezența la vot, până la ora 14.00, sunt impuse și unele reguli. Acestea au rolul de a proteja toți participanții de răspândirea noului coronavirus.

Prima regulă vizează măștile de protecție. Toate persoanele care merg la vot și toți cei care susțin organizarea sunt obligați să le poarte. Și pe gură, și pe nas.

Persoanele care merg la vot pot înlătura pentru scurt timp măștile de protecție, doar când li se va cere, pentru a fi identificate.

Cea de-a doua regulă se referă la respectarea distanțării fizice de cel puțin un metru între participanții la alegerile locale 2020.

Vezi și: Alegeri locale 2020. Cum arată buletinele de vot

De asemenea, se impune dezinfectarea periodică a mâinilor participanților la procesul electoral, în urma fiecărui contact direct cu alte persoane.

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 14.00

Totodată, alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, precum și la ieșire. Administrațiile locale sunt cele ce trebuie să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă.

Pe cât posibil, primarii trebuie să asigure circuite separate de intrare și ieșire din secție. În sală pot avea acces, în același timp, cel mult cinci persoane care își exercită dreptul la vot.

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 14.00. Unde poți să votezi

Persoanele care au fost numărate la prezența la vot, până la ora 14.00, și-au exprimat alegerile, în secțiile la care aparțin.

La alegerile locale 2020, cetățenii români pot vota doar în secțiile unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau unde sunt arondate adresele la care au domiciliul sau reședința.

La fel pot face și persoanele care, până cel târziu pe 4 septembrie 2020, și-au stabilit reședința la o altă adresă decât cea de pe cartea de identitate.

Vezi și: Alegeri locale 2020. Modalitatea simplă prin care poți să afli la ce secție poți să votezi

Dacă nu au cerut înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință, aceștia pot vota pe lista electorală suplimentară, la alegerile locale 2020.

Pentru preşedintele şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi personalul tehnic auxiliar şi personalul însărcinat cu menţinerea ordinii, este o altă regulă. Ei pot vota la secţia unde îşi îndeplinesc atribuţiile, dacă au domiciliul în unitatea administrativ-teritorială.

În cazul municipiului Bucureşti, ei pot vota pe lista suplimentară, dacă au domiciliul în sectorul pentru care se votează la secţia respectivă.

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 14.00

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 14.00. Acte necesare la vot

Toți cei care au fost incluși în prezența la vot până la ora 14.00 și-au ales candidații pe care îi susțin, cu ajutorul buletinelor sau altor acte de identitate, de pe lista de mai jos.

Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), la alegerile locale 2020, cetățenii români se pot prezenta la urne cu acte precum: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic.

Pe listă se mai află și următoarele acte, valabile în ziua alegerilor locale 2020: pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Biroul Electoral Central a informat că și alegătorii care au un act de identitate ce a expirat, în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, pot folosi, pentru a vota.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI