Alegeri locale 2020. Cum arată buletinele de vot

Mirabela Vasile 23.09.2020, 19:49
Alegeri locale 2020. Cum arată buletinele de vot

Alegeri locale 2020. Soarta primăriilor din toată țara sunt la un pas să fie decise. Candidații se luptă care mai de care să obțină o ștampilă pe buletinul de vot din partea electoratului. Vă prezentăm cum arată un buletin de vot și ce trebuie să faceți când ajungeți în cabina de vot.

Alegeri locale 2020. Cum arată de fapt buletinele de vot

În București s-a stabilit deja prin tragere la sorți cum va fi ordinea pe buletinul de vot din 27 septembrie. Primele trei poziții le vor avea PMP, PSD și ALDE, pe ulimul loc aflându-se partidul lui Victor Ponta. De altfel, la Primăria Capitalei primii sunt: Călin Popescu-Tăriceanu, Gabriela Firea și Traian Băsescu. Nicușor Dan, unul dintre cei mai puternici candidați se află pe poziția 15 pe buletinul de vot.

Iată ordinea pe buletinele de vot a formațiunilor politice care candidează pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti este următoarea:

  1. ALDE;
  2. PSD;
  3. PMP;
  4. PNL;
  5. UDMR;
  6. PRM;
  7. ADER;
  8. Partidul Puterii Umaniste social-liberal;
  9. Partidul Alternativa Dreaptă;
  10. Partidul Naţiunea Română;
  11. Alianţa USR-PLUS;
  12. Alianţa pentru Unirea Românilor;
  13. Partidul Verde;
  14. Alianţa Naţională Tărănist;
  15. Partidul Social Democrat independent;
  16. Partidul Ecologist Român;
  17. Partidul Forţa Identităţii Naţionale;
  18. Partidul Noua Românie;
  19. Partidul România Europeană;
  20. Partidul Republican din România
  21. Alianţa Pro Bucureşti 2020.
Ordinea partidelor la alegeri locale 2020 pe buletinul de vot
Ordinea partidelor la alegeri locale 2020 pe buletinul de vot

 

Este bătălie și pentru alegerea consiliilor județene. Toate structurile politice, dar și candidații independenți au început încă de pe 20 iulie. Și asta pentru susținerea candidaturilor pentru consiliile locale, cele județene dar și primari și preșședinți ai consiliilor județene.

Pentru fiecare localitate și județ ordinea candidaților a fost trasă la sorți de către Biroul electoral de circumscripție.

Cum arata buletinul de vot pentru Consiliile Judetene
Cum arata buletinul de vot pentru Consiliile Judetene

Cum îți dai seama că ai votat corect

Potrivit hotărârii adoptate de BEC, se pare că sunt considerate voturi valabil exprimate, buletinele de vot găsite în urnele de vot pe care opţiunile alegătorilor au fost exprimate în oricare dintre următoarele modalităţi:

a) ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;

b) ştampila cu menţiunea „Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);

c) ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);

d) ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Urmăriți Impact.ro și pe