Alegeri locale 2020. Care este vârsta minimă pe care candidații la funcția de primar trebuie să o aibă și ce alte condiții trebuie să îndeplinească. Scrie clar în lege

Iancu Andreea 17.09.2020, 17:48
Alegeri locale 2020. Care este vârsta minimă pe care candidații la funcția de primar trebuie să o aibă și ce alte condiții trebuie să îndeplinească. Scrie clar în lege

Doar 10 zile ne mai despart de ziua votului pentru alegerile locale 2020. Astfel, cei care s-au înscris pentru ocuparea funcției de primar în cadrul administrațiilor locale din România mai au puțin timp să își convingă alegătorii să îi voteze. Totuși, candidații la funcția de primar trebuie să îndeplinească o primă condiție esențială. Aceștia trebuie să se încadreze în vârsta minimă acceptată de lege.

Care este vârsta minimă pentru candidații la alegerile locale 2020

Legea care stabilește modul în care se desfășoară alegerile și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți candidații la locale este Legea nr. 115 din 19 mai 2015. În cadrul acesteia este stabilită și vârsta minimă de la care se pot înscrie candidații pentru funcția de primar sau consilier local. Conform textului legislativ, articolul 4, alineatul 1, cei care își doresc să ocupe aceste funcții trebuie să aibă cel puțin 23 de ani.

ART. 4
(1) Au dreptul de a fi aleşi consilieri şi primari cetăţenii cu drept de vot care au împlinit, până
în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în
partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constituţia României, republicată.

Totodată, o altă condiție care trebuie îndeplinită este aceea ca fiecare candidat să aibă domiciliul în localitatea pentru care urmează să candideze. Pentru candidații municipiului București, însă, candidații pot locui în oricare sector al Capitalei.

(2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativteritoriale în care urmează să fie alese.
(3) La sectoarele municipiului Bucureşti pot candida şi pot fi alese persoanele care au
domiciliul în municipiul Bucureşti, indiferent de sector.

Ce condiții trebuie să fie respectate la alegerile locale 2020
Ce condiții trebuie să fie respectate la alegerile locale 2020

Măsurile luate de autorități la alegerile locale 2020

Organizatorii sesiunii electorale din 27 septembrie 2020 trebuie să pună la punct mai multe măsuri, care au legătură și cu contextul epidemiologic actual.

  • Triajul observațional și dezinfectarea mâinilor sunt obligatorii pentru persoanele care intră în sediile de vot.
  • Distanța fizică de un metru între participanți trebuie și ea menținută.
  • Regulile de acces și de protecție individuală trebuie afișate în locuri vizibile, în spațiile de votare.
  • Limitarea participanților la maximum 20 de persoane în cazul spațiilor închise.
  • Pentru spațiile deschise, numărul participanților se va limita la maximum 50 de persoane.
  • În cadrul acțiunilor desfășurate pe stradă, numărul persoanelor care se deplasează în grup se va limita la maximum 6.
  • Acțiunile din ușă în ușă se vor limita la echipe de maximum 2 persoane.
  • De asemenea, se vor aplica regulile de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Pe de altă parte, purtarea măștii de protecție, care acoperă nasul și gura persoanei, este obligatorie începând cu vârsta de 5 ani, în spațiile în care se desfășoară campaniile electorale, fie că sunt în spațiu închis sau în aer liber. Totodată, și în cazul interacțiunilor cu echipele care întreprind acțiuni din ușă în ușă sau pe stradă se va purta masca de protecție în același mod prezentat anterior.

Inclusiv în ziua votului, cetățenii care nu vor purta masca de protecție nu vor putea să își exercite dreptul de vot. Astfel, autoritățile recomandă ca măsurile impuse prin starea de alertă să fie respectate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...