Doar 10 zile ne mai despart de ziua votului pentru alegerile locale 2020. Astfel, cei care s-au înscris pentru ocuparea funcției de primar în cadrul administrațiilor locale din România mai au puțin timp să își convingă alegătorii să îi voteze. Totuși, candidații la funcția de primar trebuie să îndeplinească o primă condiție esențială. Aceștia trebuie să se încadreze în vârsta minimă acceptată de lege.
Legea care stabilește modul în care se desfășoară alegerile și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți candidații la locale este Legea nr. 115 din 19 mai 2015. În cadrul acesteia este stabilită și vârsta minimă de la care se pot înscrie candidații pentru funcția de primar sau consilier local. Conform textului legislativ, articolul 4, alineatul 1, cei care își doresc să ocupe aceste funcții trebuie să aibă cel puțin 23 de ani.
ART. 4
(1) Au dreptul de a fi aleşi consilieri şi primari cetăţenii cu drept de vot care au împlinit, până
în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în
partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constituţia României, republicată.
Totodată, o altă condiție care trebuie îndeplinită este aceea ca fiecare candidat să aibă domiciliul în localitatea pentru care urmează să candideze. Pentru candidații municipiului București, însă, candidații pot locui în oricare sector al Capitalei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2](2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativteritoriale în care urmează să fie alese.
(3) La sectoarele municipiului Bucureşti pot candida şi pot fi alese persoanele care au
domiciliul în municipiul Bucureşti, indiferent de sector.
Organizatorii sesiunii electorale din 27 septembrie 2020 trebuie să pună la punct mai multe măsuri, care au legătură și cu contextul epidemiologic actual.
Pe de altă parte, purtarea măștii de protecție, care acoperă nasul și gura persoanei, este obligatorie începând cu vârsta de 5 ani, în spațiile în care se desfășoară campaniile electorale, fie că sunt în spațiu închis sau în aer liber. Totodată, și în cazul interacțiunilor cu echipele care întreprind acțiuni din ușă în ușă sau pe stradă se va purta masca de protecție în același mod prezentat anterior.
Inclusiv în ziua votului, cetățenii care nu vor purta masca de protecție nu vor putea să își exercite dreptul de vot. Astfel, autoritățile recomandă ca măsurile impuse prin starea de alertă să fie respectate.