Ce rol joacă, de fapt, bicarbonatul de sodiu în albirea dinților. Avertismentul specialiștilor

Redacția IMPACT 17.10.2019, 16:26
Ce rol joacă, de fapt, bicarbonatul de sodiu în albirea dinților. Avertismentul specialiștilor

Bicarbonatul de sodiu este unul din ingredientele cele mai comune de pe rafturile din bucătărie ale românilor. Întrebuințările sale sunt nenumărate, însă câte din cele care includ contactul său cu organismul nostru care se dovedesc a fi cu adevărat benefice?

Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic pe care aproape toată lumea îl are în casă, devenind unul din ingredientul care a început să fie utilizat tot mai mult în gospodării, la prepararea rețetelor gustoase din bucătărie, la curățarea mașinii de spălat, dar și la albirea dinților.

Ce spun specialiștii

În ceea ce privește albirea danturii, medicii spun că adevărul este undeva la mijloc. Potrivit adevarul.ro, stomatologii  avertizează că, dacă nu ştim cum să ne periem dinţii cu acest preparat, ne-am putea face mai mult rău decât bine şi am putea ajunge la afecţiuni paradontale foarte grave.

„Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale. Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional. Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie, ”expică Cnelia Vartolomei, medic stomatolog, potrivit aceleiași surse.

Bicarbonatul de sodiu, leac sau otravă?
Bicarbonatul de sodiu, leac sau otravă?

Dentiștii nu recomandă folosirea în exces a bicarbonatului de sodiu în igiena orală, la fel cum nici la periajul profesionist nu este indicat să se recurgă des, limita impusă de specialiștii în domeniu fiind de două ori pe an. În combinaţie cu apă (o linguriţă de pudră la o cană cu apă)  bicarbonatul se poate folosi pentru periajul dinţilor şi al gingiilor la copiii mici, care încă nu ştiu să scuipe pasta de dinţi. Acest tratatament se aplică doar odată pe săptămână, avertizează medicii.

Poate fi bicarbonatul de sodiu letal?

Deși poate părea un truc inofensiv, bicarbonatul de sodiu poate fi letal, în măsura în care este consumat în cantități foarte mari, explică medicul Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanţă Prahova. Explicația ar fi că bicarbonatul de sodiu modifică PH-ul sangvin şi se ajunge  astfel la afectarea funcţiei renale, la iritabilitate, la suferinţa altor organe şi chiar la deces. Nu se întâmpla asta, spune medicul, decât în urma ingerării unei canităţi mari de bicarbonat o singură dată.
Pentru că suntem zilnic bombardați cu sute rețete miraculoase care ne promit marea cu sarea, este recomandat ca înainte de utilizarea bicarbonatului de sodiu să se consulte un medic, fiindcă doar acesta are competența necesară de a recomanda soluțiile benefice pentru organismul nostru. Folosit în mod temperat, acest leac nu este toxic, însă folosit în exces, acesta poate face mult rău și poate periclita sanatatea noastră.

Urmăriți Impact.ro și pe