Al treilea caz de infectare cu Omicron, confirmat în România. Detalii de ultimă oră

Andra Daoud 09.12.2021, 14:38
Al treilea caz de infectare cu Omicron, confirmat în România. Detalii de ultimă oră

Un nou caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-Cov2 a fost confirmat în România. Este al treilea pacient care, în urma testelor, a fost depistat ca fiind infectat cu tulpina africană a virusului. Pacientul este bărbat și este izolat la domiciliu, neavând nevoie de îngrijiri medicale deocamdată, transmite Ministerul Sănătății. El este vaccinat împotriva Covid-19.

Al treilea caz de infectare cu Omicron, confirmat în România

Al treilea român infectat cu varianta africană a virusului Covid-19 este un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu pasagera cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021 și care a fost confirmată cu tulpina Omicron în data de 4 decembrie 2021. Bărbatul este izolat la domiciliu, iar starea sa de sănătate este bună. El este vaccinat cu schema completă, informează Ministerul Sănătății.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate trei cazuri de infectare cu tulpina africană a virusului Covid-19. Primele două cazuri au fost confirmate sâmbătă și este vorba despre un bărbat și o femeie care se întorseseră din Africa de Sud cu o cursă aeriană care a aterizat pe Otopeni pe 30 noiembrie.

Femeia are 48 de ani și este din județul Brașov și se pare că bărbatul confirmat joi, 9 decembrie, ca fiind infectat cu varianta Omicron este contact de familie cu aceasta. Tot sâmbătă a fost confirmată infecția cu noua tulpină și în cazul unui bărbat de 59 de ani din județul Vaslui, care venise cu același avion.

În urma testelor pozitive, medicii au efectuat teste suplimentare și, după secvențierea virusului, au confirmat că este vorba despre noua tulpină. Din informațiile furnizate de autorități până în prezent, toți cei trei români infectați cu tulpina africană sunt izolați la domiciliu, iar starea lor de sănătate este bună.

Al treilea caz de infectare cu Omicron, confirmat în România. Detalii de ultimă oră
Al treilea caz de infectare cu Omicron, confirmat în România. Detalii de ultimă oră

57 de țări au raportat cazuri de infecții cu Omicron

Versiunea Omicron a virusului Covid-19 a fost descoperită recent, dar specialiștii atrag atenția că este extrem de contagioasă. A cincea tulpină de coronavirus a fost descoperită pe 26 noiembrie, în Africa de Sud, iar autoritățile sanitare de acolo au anunțat imediat Organizația Mondială a Sănătății cu privire la noua variantă a virusului.

Specialiștii atrag atenția că este o formă foarte contagioasă a virusului și, deși a fost descoperită de puțin timp, cazuri ale infecției cu Omicron au fost raportate deja de 57 de țări din lume.

Cercetătorul român Octavian Jurma este de părere că Omicron ar putea afecta mai mult copiii și tinerii și a explicat că cei din grupa de vârstă 0-39 de ani sunt mai expuși decât în cazul celorlalte tulpini ale virusului:

Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor unde severitatea și mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie.

Nu știm care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că decizia a fost luată să repetăm succesul din valul 4-Delta. E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România, a precizat Octavian Jurma.

Urmăriți Impact.ro și pe