O țară europeană ia măsuri dure înainte de sărbători. Situația este „extrem de gravă” din cauza Omicron

Cătălina Burghelea 09.12.2021, 06:34
O țară europeană ia măsuri dure înainte de sărbători. Situația este „extrem de gravă” din cauza Omicron

O țară europeană este îngrijorată de noua tulpină Omicron, care a înroșit deja harta lumii. De teama unui val mare de infectări cu varianta sud-africană, statul ia măsuri dure înainte de sărbătorile de iarnă. Școlile se închid, oamenii revin la telemuncă, iar viața de noapte este redusă.

Măsuri dure înainte de sărbători din cauza noii tulpini de Covid

Pentru a ține sub control noul val de coronavirus în Danemarca, autoritățile au anunțat, miercuri, 8 decembrie, o serie de măsuri dure. Printre acestea – închiderea şcolilor, limitarea vieţii de noapte și generalizarea telemuncii, a precizat premierul danez Mette Frederiksen.

„Ştim cât de importantă este prezenţa la şcoală pentru bunăstarea copiilor şi tinerilor. De aceea adăugăm câteva zile la ambele capete ale vacanţei de Crăciun, dar planul este să nu avem din nou o închidere lungă”, a spus premierul Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă, referindu-se la „vacanţa prelungită” şi dând asigurări că doreşte „să menţină societatea deschisă cât mai mult posibil”.

În Danemarca, situaţia este „extrem de gravă”

Însă, pentru directorul Institutului serologic danez (ISS), Henrik Ullum, situaţia este „extrem de gravă” în această țară europeană. Miercuri, autorităţile sanitare daneze au raportat 6.629 de noi cazuri înregistrate în 24 de ore, depăşind cu peste 2.000 vârful din decembrie 2020. Recent, numărul infecţiilor a crescut enorm, la 35.814 cazuri, un salt de 19% faţă de săptămâna trecută.

„Am fost loviți de o nouă variantă de coronavirus și s-a răspândit extrem de rapid”, a spus prim-ministrul Metter Frederiksen despre Omicron la o conferință de presă, la Copenhaga, notează Politico.eu

„Ne așteptăm ca acest lucru să însemne mai multe infecții, mai multe persoane bolnave și posibil mai multe spitalizări…așa că acum trebuie să facem mai mult”, a adăugat oficialul. 

Bill Gates, despre noua previziune după apariția variantei Omicron

Se închid școlile mai devreme

Vacanţele şcolarilor în Danemarca urmau să înceapă la 17 decembrie şi să se încheie la 3 ianuarie, dar unitățile de învățământ se vor închide din 15 decembrie până la 5 ianuarie.

De asemenea, din 10 decembrie, barurile şi restaurantele, unde măştile de protecție sunt din nou obligatorii, vor trebui să închidă la miezul nopţii. Vânzarea alcoolului după această oră va fi strict interzisă.

După ce a rezistat aproape două luni fără restricţii anti-Covid, iată că regatul scandinav a reintrodus certificatul verde, apoi purtarea măştii în luna noiembrie.

Peste 500 de cazuri confirmate de Omicron

Una dintre cele mai avansate ţări europene pentru detectarea variantelor de coronavirus, Danemarca are 577 de cazuri confirmate de Omicron, raportat pentru prima dată pe teritoriul său la 22 noiembrie.

Specialistul Henrik Ullum cataloghează noua tulpină „neplăcută din cauza numeroaselor sale mutaţii şi pentru că s-a răspândit rapid în întreaga lume”.

„Suspectăm că Omicrom provoacă simptome similare versiunilor anterioare ale virusului”, a adăugat directorul Institutului serologic danez.

Focare majore în diferite colțuri ale țării

Regatul scandinav, cu o populație de 5,8 milioane, este una dintre cel mai bine echipate ţări în ceea ce priveşte secvenţierea Covid, permiţându-i să detecteze mai multe cazuri şi mai rapid. Cu toate astea, depistarea noilor cazuri confirmate nu implică neapărat că Omicron este deosebit de răspândit în țară.

Noua variantă Omicron a coronavirusului s-a răspândit galopant în Danemarca, cu focare majore detectate în estul şi în vestul ţării, au anunţat autorităţile sanitare daneze. Printre cei infectaţi cu această tulpină sud-africană se numără şi 64 de elevi dintr-un grup de 150 care au participat la o petrecere de Crăciun.

„Avem acum transmitere comunitară cu varianta Omicron”, a avertizat directoarea Autorităţii daneze pentru siguranţa pacientului, Anette Lykke Petri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...