Omicron înroșește harta lumii. Noua variantă, raportată deja în 57 de țări, deși a fost descoperită de puțin timp

Cătălina Burghelea 08.12.2021, 13:55
Omicron înroșește harta lumii. Noua variantă, raportată deja în 57 de țări, deși a fost descoperită de puțin timp

Noua variantă Omicron se răspândește rapid în toată lumea, fiind deja raportată în 57 de țări. Cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus sunt în creştere în sudul Africii, inclusiv în Zimbabwe, iar numărul pacienţilor care necesită spitalizare este posibil să se mărească odată ce noua tulpină ajunge în tot mai multe state, a avertizat, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Tulpina Omicron, detectată în 57 de țări ale lumii

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS a precizat că sunt necesare mai multe date pentru evaluarea gravităţii bolii cauzate de varianta Omicron şi pentru a se afla dacă mutaţiile sale pot reduce protecţia oferită de imunitatea dată de vaccinurile actuale.

„Chiar dacă severitatea este egală sau poate chiar mai redusă comparativ cu varianta Delta, este de aşteptat ca numărul spitalizărilor să crească dacă oamenii se infectează şi să existe un decalaj de timp între o creştere a incidenţei cazurilor şi o creştere a incidenţei deceselor”, a explicat Organizația Mondială a Sănătății, notează Reuters.

Avertismentul lansat de OMS

La data de 26 noiembrie, OMS a declarat noua tulpină Omicron, care a fost descoperită, pentru prima dată, în Africa de Sud, drept ”variantă îngrijorătoare”. Este a cincea tulpină de Covid care ajunge să fie descrisă astfel de către specialiști.

Numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus raportate în sudul Africii s-a dublat săptămâna trecută la peste 62.000. Medicii au observat creşteri ”foarte mari” ale incidenţei în Eswatini, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Lesotho, au precizat reprezentanții OMS.

Ce a dus la răspândirea noii variante de Covid

Răspândirea galopantă a Omicron, alături de ratele reduse de vaccinare ar fi putut juca un rol în acest sens, a adăugat celebra organizație.

În ceea ce privește riscul de reinfectare cu Sars-Cov-2, din cauza mutației Omicron, experții OMS au declarat următorul lucru:

„Analizele preliminare sugerează că mutaţiile prezente la varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultând reducerea protecţiei oferită de imunitatea naturală.

Este nevoie de mai multe date pentru a evalua dacă mutaţiile prezente la varianta Omicron pot conduce la reducerea protecţiei oferite de imunitatea derivată din vaccin şi de date referitoare la eficacitatea vaccinului, inclusiv la utilizarea unor doze suplimentare de vaccin”.

Personalul medical din Sectia ATI Sibiu nu a omorat cu intentie pacientii COVID-19

O nouă versiune de Omicron a fost descoperită

Noua tulpină Omicron nu ar fi ferită în totalitate de cele două doze de vaccin Covid produs de Pfizer Inc şi BioNTech, a dezvăluit, marţi, directorul de cercetare al unui laborator sud-african din cadrul Institutului de cercetare asupra sănătăţii din Africa.

Și mai îngrijorător este faptul că oamenii de știință britanici au identificat o versiune „ascunsă” a Omicron, care nu poate fi distinsă de alte variante folosind testele PCR pe care le folosesc pentru a obține o imagine rapidă a răspândirii sale în întreaga lume.

Nu se știe exact cum a apărut noua formă „invizibilă”

Forma „invizibilă” a fost observată printre genomurile virusului Covid trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă, au semnalat experții britanici.

Detectarea noii variante de Omicron i-a determinat pe specialiști să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2.

„Există două descendențe în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate genetic”, a declarat profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică University College din Londra, potrivit The Guardian.

„Cele două se pot comporta diferit”, a conchis expertul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...