În câte secunde se poate transmite varianta Omicron. Medicul Adrian Marinescu: „Foarte uşor”

Ana Anitoiu 08.12.2021, 23:09
În câte secunde se poate transmite varianta Omicron. Medicul Adrian Marinescu: „Foarte uşor”

Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș” din București, a spus în câte secunde se poate transmite varianta Omicron a coronavirusului. Specialistul a avertizat că această tulpină este foarte contagioasă și că este suficient ca masca de protecție să lipsească puțin pentru ca o persoană să ajungă să fie testată pozitiv Covid-19.

Varianta Omicron va genera un val al pandemiei copiilor și tinerilor

Specialiștii în sănătate au transmis că se așteaptă ca varianta Omicron a coronavirusului să tripleze numărul de internări în spitale a copiilor și tinerilor. În ciuda faptului că până acum nu s-au numărat printre marile categorii de risc, aceștia ar urma să fie afectați cu precădere de noua tulpină ce ar proveni din Africa de Sud.

„Aşa cum arată datele pe care le analizez acum, în Africa de Sud, avem un număr mare de internări în spital în zona 0 – 4 ani. Tinerii sunt disproporţionat afectaţi faţă de valul Delta”, a spus medicul Octavian Jurma.

Specialistul a adăugat că timpul de dublare al numărului de cazuri noi de Covid-19 este sub patru zile. Octavian Jurma a făcut o simulare: dacă la începutul unei săptămâni ar fi 500 de noi îmbolnăviri, la mijlocul ei s-ar putea ajunge la 1.000 de cazuri pe zi, iar la finalul ei, chiar la 2.000 de cazuri pe zi. „În a treia săptămână, aceeaşi rată ar putea duce la 32.000 de cazuri”, a precizat medicul.

In cate secunde se poate transmite varianta Omicron
Masti de protectie

În câte secunde se poate transmite varianta Omicron

Până în prezent, în România au fost depistați cu varianta Omicron a coronavirusului două persoane. Însă, ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a atras atenția că ar putea fi și alte cazuri ce încă nu au fost descoperite. Doctorii sunt în alertă, mai ales că această nouă tulpină s-ar transmite în câteva secunde.

„Se transmite foarte uşor, probabil e suficient un contact fără mască de 60 de secunde pentru a transmite”, a declarat Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş” din București.

Ministrul Sănătății, sfat pentru români înainte de sărbători

În contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, medicul Alexandru Rafila i-a sfătuit pe români să-și protejeze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie. Ministrul Sănătății le-a sugerat două metode prin care să facă acest lucru.

„Am un sfat: să încerce să-şi protejeze vârstnicii sau persoanele cu boli cronice din familie. De multe ori revederea cu ei se face de obicei de Sărbători şi ar fi bine să-i sfătuiască sa se vaccineze. Dacă nu e bine să ne testăm înainte şi mergem mai liniștiți de sărbători să ne întâlnim cu rudele noastre”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.279 de cazuri noi de Covid-19 în țară, dintre care 35 ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă de peste 180 de zile după prima infectare. Impact.ro actualizează zilnic evoluția pandemiei de coronavirus în România, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...