Al patrulea mandat consecutiv de premier al Ungariei pentru Viktor Orban. Avertismentul transmis Europei

16 05. 2022, 21:20

Viktor Orban a fost ajutat să câștige alegerile din Ungaria, chiar de războiul din Ucraina. El a jucat cartea neutralităţii, mobilizându-și electoratul. În timp ce opoziția „Uniţi pentru Ungaria” s-a poziţionat total în favoarea guvernului de la Kiev, Orban și-a nuanțat deciziile.

Victoria lui Orban puțin scontată înaintea alegerilor

Până și sondajele de opinie din luna martie dădeau formaţiunii conduse de Márki-Zay Péter șanse de câștig. Într-un sondaj efectuat între 16 şi 18 martie un think-tank liberal cu sediul la Budapesta, atribuia opoziţiei şi lui Márki-Zay 39% din tendinţa de vot, faţă de 41% pentru FIDESZ-ul lui Orban, scrie Adevărul.

FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, a câștigat alegerile legislative care au avut loc în Ungaria, la începutul lunii aprilie, cu peste 53%, la mare distanță față de Alianța opoziției unite, condusă de Peter Marki-Zay care a întrunit doar 35%.

După anunțarea victoriei lui Orban, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin și-a exprimat speranța că legăturile dintre Moscova şi Budapesta se vor consolida.

Orban, un vechi aliat al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că Ungaria trebuie să rămână neutră și să mențină relațiile economice strânse cu Moscova, inclusiv importurile de gaze și petrol.

Și șeful statului rus s-a declarat convins că, în ciuda unei situații internaționale dificile, dezvoltarea viitoare a legăturilor bilaterale şi a parteneriatului între Moscova şi Budapesta va corespunde intereselor popoarelor rus şi ungar.

Avertismentul transmis Uniunii Europene

Orban, suveranist şi conservator, a afișat în general o apropiere de Moscova în multe privințe. În decursul ultimilor ani, el a fost poate singurul lider din Uniunea Europeană, aliniat cu Rusia.

Trebuie spus că Ungaria a fost prima țară din UE care a acceptat și folosit împotriva COVID-19, vaccinul rusesc Sputnik V, cu toate că acesta nu era autorizat de Agenția Europeană a Medicamentelor.

În plus, de la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, liderul de la Budapesta a refuzat să livreze arme Kievului şi să ia în considerare sancțiuni care i-ar priva pe unguri de petrolul și gazul din Rusia. Mai mult, el a acceptat, împotriva curentului european să plătească gazele rusești în ruble, adică chiar ce solicitase Vladimir Putin.

Cu câteva zile în urmă, Orban a amenințat-o pe președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu prăbușirea integrării europene. Câștigător al alegerilor din aprilie, Orban declară că ar putea organiza un referendum pentru a părăsi UE .