Amenințare directă. Rusia nu va „tolera pur și simplu” expansiunea nordică a NATO

Mihnea Tălău 16.05.2022, 14:38
Amenințare directă. Rusia nu va „tolera pur și simplu” expansiunea nordică a NATO

Rusia a declarat luni că Occidentul nu ar trebui să își facă iluzii că Moscova va accepta pur și simplu extinderea nordică a alianței militare NATO condusă de SUA pentru a include Suedia și Finlanda, considerând că această măsură este o greșeală care ar alimenta tensiunile militare.

Rusia încearcă blocare extinderii spre nord a NATO

Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, a citat în repetate rânduri extinderea post-sovietică a alianței NATO spre est, spre granițele Rusiei, ca motiv pentru invazia Ucrainei, scrie Reuters.

Războiul, însă, a adus una dintre cele mai mari schimbări în arhitectura de securitate a Europei din ultimele decenii. Demersurile, altădată de neconceput, ale Suediei și Finlandei, care împart o graniță de 1.300 km cu Rusia, de a se alătura alianței militare.

„Ei nu ar trebui să își facă iluzii că noi pur și simplu îi vom suporta – și nici Bruxelles, Washington și alte capitale NATO nu ar trebui să facă acest lucru”, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, citat de agenția de știri de stat RIA.

De ce Finlanda si Suedia nu intrasera pana acum in NATO. Cele doua tari aveau motive diferite sa refuze tratatul

Ryabkov, care a condus discuțiile cu Statele Unite pe marginea unei propuneri rusești sortite eșecului de a opri expansiunea spre est a NATO, a declarat că deciziile luate de Helsinki și Stockholm de a adera la alianță au fost o greșeală.

„Nivelul general al tensiunii militare va crește, predictibilitatea în această sferă va scădea. Este o rușine că bunul simț este sacrificat în favoarea unor prevederi fantomatice despre ce ar trebui făcut în această situație în desfășurare”, a declarat Ryabkov.

Rusia a dat puține indicii despre ce va face ca răspuns la extinderea nordică a NATO, spunând doar că va exista un „răspuns tehnico-militar”.

Kremlinul amenință cu arma nucleară

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin a declarat luna trecută că Rusia ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava rusă Kaliningrad dacă Finlanda și Suedia se vor alătura NATO.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO – fondată în 1949 pentru a asigura securitatea europeană împotriva Uniunii Sovietice – ar fi una dintre cele mai mari consecințe strategice ale invaziei Rusiei în Ucraina de până acum.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o astfel de extindere a NATO nu ar consolida securitatea Europei.

 

Urmăriți Impact.ro și pe