Al patrulea mandat consecutiv de premier al Ungariei pentru Viktor Orban. Avertismentul transmis Europei

Mihnea Tălău 16.05.2022, 21:20
Al patrulea mandat consecutiv de premier al Ungariei pentru Viktor Orban. Avertismentul transmis Europei

Viktor Orban a fost ajutat să câștige alegerile din Ungaria, chiar de războiul din Ucraina. El a jucat cartea neutralităţii, mobilizându-și electoratul. În timp ce opoziția „Uniţi pentru Ungaria” s-a poziţionat total în favoarea guvernului de la Kiev, Orban și-a nuanțat deciziile.

Victoria lui Orban puțin scontată înaintea alegerilor

Până și sondajele de opinie din luna martie dădeau formaţiunii conduse de Márki-Zay Péter șanse de câștig. Într-un sondaj efectuat între 16 şi 18 martie un think-tank liberal cu sediul la Budapesta, atribuia opoziţiei şi lui Márki-Zay 39% din tendinţa de vot, faţă de 41% pentru FIDESZ-ul lui Orban, scrie Adevărul.

FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, a câștigat alegerile legislative care au avut loc în Ungaria, la începutul lunii aprilie, cu peste 53%, la mare distanță față de Alianța opoziției unite, condusă de Peter Marki-Zay care a întrunit doar 35%.

După anunțarea victoriei lui Orban, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin și-a exprimat speranța că legăturile dintre Moscova şi Budapesta se vor consolida.

Orban, un vechi aliat al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că Ungaria trebuie să rămână neutră și să mențină relațiile economice strânse cu Moscova, inclusiv importurile de gaze și petrol.

Avertisment din Slovacia. Orban se pregateste sa rupa in bucati tara cu ajutorul lui Putin. Care este scopul acestui plan

Și șeful statului rus s-a declarat convins că, în ciuda unei situații internaționale dificile, dezvoltarea viitoare a legăturilor bilaterale şi a parteneriatului între Moscova şi Budapesta va corespunde intereselor popoarelor rus şi ungar.

Avertismentul transmis Uniunii Europene

Orban, suveranist şi conservator, a afișat în general o apropiere de Moscova în multe privințe. În decursul ultimilor ani, el a fost poate singurul lider din Uniunea Europeană, aliniat cu Rusia.

Trebuie spus că Ungaria a fost prima țară din UE care a acceptat și folosit împotriva COVID-19, vaccinul rusesc Sputnik V, cu toate că acesta nu era autorizat de Agenția Europeană a Medicamentelor.

În plus, de la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, liderul de la Budapesta a refuzat să livreze arme Kievului şi să ia în considerare sancțiuni care i-ar priva pe unguri de petrolul și gazul din Rusia. Mai mult, el a acceptat, împotriva curentului european să plătească gazele rusești în ruble, adică chiar ce solicitase Vladimir Putin.

Cu câteva zile în urmă, Orban a amenințat-o pe președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu prăbușirea integrării europene. Câștigător al alegerilor din aprilie, Orban declară că ar putea organiza un referendum pentru a părăsi UE .

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...