Ajutor social 2022. Acte necesare, condiții de acordare și suma pe care o pot încasa lunar românii

Cazacu Alexandru 19.09.2022, 16:48
Ajutor social 2022. Acte necesare, condiții de acordare și suma pe care o pot încasa lunar românii

De la începutul lui martie 2022, ajutoarele sociale s-au majorat cu 5%. Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de ajutor social 2022, românii trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Care sunt acestea și câți bani poți primi de la stat, îți spunem noi în continuare. De asemenea, în rândurile de mai jos vei afla tot ce trebuie să știi despre acest sprijin de la stat.

Ajutor social 2022. Ce categorie de români pot primi bani de la stat

Înainte de toate, trebuie să menționăm faptul că, ajutorul social este un drept garantat prin lege. De acesta pot beneficia doar persoanele care au venituri situate nivelul lunar al venitului minim garantat.

Totodată, pot beneficia de ajutor social 2022 persoanele singure sau familiile cu domiciliul legal în Romania. Chiar și cei fără domiciliu stabil pot primi acest sprijin financiar. Totuși, aceste persoane trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere precum că nu au mai solicitat ajutor social din partea altor primării, în perioada în care sunt luați în  evidența serviciilor publice de asistență socială de pe raza unei localități.

Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții pentru a primi ajutor social 2022

Pentru a primi ajutorul social, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Mai exact, conform legislației în vigoare, familiile, dar și persoanele singure care au depășit vârsta de 18 ani și al căror venit lunar net este mai mic decât venitul minim garantat, nu trebuie să dețină:

  • clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii;
  • terenuri din jurul locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;
  • autoturism(autoturisme) și/sau motocicletă(motociclete) cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;
  • utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
    utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;
  • depozite bancare cu valoare de peste 3.000 RON;
  • suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 EUR pentru persoana singură, respectiv 2.500 EUR pentru o familie;
  • altele, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, și care sunt enumerate în anexa 4 a Hotărârii Guvernului nr. 50 din 19 ianuarie 2011.
Ajutor social 2022
Ajutor social 2022. Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

Începând din luna martie, ajutoarele sociale s-au majorat cu 5 %

Potrivit Ministerului Muncii, începând cu 1 martie 2022 s-au majorat toate beneficiile sociale care se raportează la indicatorul social de referință (ISR), ca urmare a majorării cu 5,1% a indicatorului menționat. În consecință, valoarea ISR a ajuns la 525,5 lei, de la 500 de lei cât a fost până la acea dată.

Ei bine, după aplicarea noii valori, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj a fost majorată la 394 de lei de la 375 de lei. Totodată, prima de inserție s-a majorat de la 1.500 de lei la 1.576. Chiar și subvenția pentru persoanele marginalizate a crescut de la 2.000 la 2.102 lei.

Tot cu 5,1% au fost majorate și beneficiile de asistență socială. Așadar, ajutorul social a crescut de la 142 de lei la 149 de lei. În schimb, indemnizația minimă pentru creșterea copilului a ajuns la valoarea de 1.314 lei ( de la 1.250 de lei). Pe de altă parte, indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap a crescut de la 350 lei la 369 pentru persoanele cu handicap grav și de la 265 lei la 279 pentru cele cu handicap accentuat.

Câți români primesc ajutor social în 2022

După cum arată datele ANPIS, la debutul lui 2022, în țara noastră, un număr de 159.753 de persoane primeau ajutor social. În ceea ce privește distribuția numărului de asistați social pe județe, Doljul este situat pe primul loc (10.297 de beneficiari ai venitului minim garantat).

Bacăul se află pe locul secund, cu 8.956 de persoane, iar pe locul al treilea este situat județul Buzău, cu 7.787 de asistați social.

La polul opus, cei mai puțini beneficiari de ajutor social 2022 îi regăsim Capitală. În Municipiul București figurează doar 227 de asistați social.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...