EXCLUSIV

Noi avantaje pentru asistații social. Guvernul spune că e o încurajare a forței de muncă: „Cea mai bună forma de ajutor social este un loc de muncă”

Gabriela del Pupo 25.07.2022, 16:40
Noi avantaje pentru asistații social. Guvernul spune că e o încurajare a forței de muncă: „Cea mai bună forma de ajutor social este un loc de muncă”

Guvernul pregătește un set de măsuri care vor duce la creșterea numărului de asistați social în pline discuții despre prăbușirea fondului de pensii, a lipsei forței de muncă și a unei crize economice iminente. Ministerul Muncii propune ca beneficiarul de ajutor social să poată deține până la 7.000 de lei în depozite bancare, terenuri a căror suprafața să fie de cel mult 1.200 de metri pătrați în urban și/sau 2.500 de metri pătraţi în mediul rural, fără să fie exclus de la acordarea venitului minim garantat. Printre primele județe din țară care se confruntă cu un număr impresionant de asistați social se află Dolj, Bacău sau Buzău.

Soluția pentru creșterea forței de muncă? „Reducerea costurilor de a începe o afacere”

Impact.ro a stat de vorbă cu edilul Bacăului pentru a afla dacă o astfel de măsură ar putea fi într-adevăr benefică pentru funcționarea unei înregistrări la Agențiile Județene a forțelor de muncă și respectiv integrarea acestor persoane pe piața forței de muncă. Suma medie plătită în ultima lună a anului trecut de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 260,35 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 41,428 milioane de lei.

„Cea mai bună forma de ajutor social este un loc de muncă. Asta ar trebui sa fie prioritatea Guvernului, sa faciliteze crearea locurilor de muncă. Cum? Prin reducerea costurilor de a începe o afacere.
Asta ar însemna cel puțin doua planuri: reducerea cat mai multor bariere birocratice pentru antreprenori (adică digitalizare, debirocratizare)

Și reducerea costurilor de funcționare (infrastructură de transport, taxarea muncii mai scăzută, facilitați fiscale)” spune Lucian Viziteu, primarul Bacăului.

Și fostul edil, care s-a confruntat timp de 2 mandate cu aceeași problemă, spune că uneori costurile sunt mari mai ales pentru primăriile fără fonduri în sate sau comune mici.

„Din perspectiva unui oraș reședință de județ înseamnă o îngreunare a sarcinii bugetare, fără îndoială, dar primăriile de UAT-uri de dimensiuni mici, mă îndoiesc. Cred că măsurile sociale ar trebui luate în zona categoriilor care nu au posibilitatea să se descurce așa cum o fac cei care au capacitatea de muncă. Mă refer la pensionari sau la persoane cu dizabilități. Guvernul ar trebui să dea o serie de măsuri care să stimuleze angajarea pentru că noi avem un mare deficit de forță de muncă. Poate era mai bine să se măsoare de 100 de ori și după aceea să taie o singură dată.” spune Cosmin Necula.

Asistatii sociali au discutat cu primarul Andrei Volosevici

Ce propune Guvernul?

Economica.net a făcut un extras din proiectul de act normativ care ar putea fi adoptat de Guvern și care ar putea crea mai mulți asistați social ca până acum. Iată mai jos măsura în care au fost extinse criteriile după care o persoană poate fi exclusă de la primirea unui astfel de sprijin de la stat.

  • Dacă beneficiarul de ajutor social deţine terenuri a căror suprafaţă depăşeşte 1.200 de mp în zona urbană sau/şi 2.500 de mp în zona rurală, atunci va fi exclus de la acordarea ajutorului social, conform proiectului de act normativ, consultat de Economica.net.Spre comparaţie, în prezent beneficiarul de venit minim garantat e exclus de la obţinerea venitului minim garantat dacă deţine terenuri de peste 1.000 de mp în urban şi/sau terenuri a căror suprafaţă depăşeşte 2.000 de mp în rural.
  • Suma care poate fi deţinută în depozite bancare de beneficiarul de ajutor social fără să fie exclus de la acordarea acestui beneficiu creşte de la cel mult 3.000 de lei fără dobânda aferentă la cel mult 7.000 de lei fără dobânda aferentă. Astfel că, beneficiarii de ajutor social care au în depozite bancare peste 7.000 de lei fără dobânda aferentă vor fi excluşi de la acordarea acestui beneficiu, după intrarea în vigoare a proiectului de act normativ.
  • Contul junior va fi exclus din categoria conturilor bancare care se iau în calcul la stabilirea dreptului de ajutor social, acesta fiind un cont alimentat de părinţi cu alocaţiile copiilor, conform proiectului de act normativ, consultat de Economica.net.

De asemenea, proiectul prevede şi actualizarea sumei reprezentând valoarea netă de producţie anuală care conduce la excluderea acordării ajutorului social de la 1.000 de euro pe an la 1.200 de euro pe an pentru persoana singură, respectiv de la 2.500 de euro pe an la 3.500 de euro pe an pentru familia beneficiară de ajutor social.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...