Agricultorii au motive de bucurie. Primăvara întârziată a adus multe beneficii și sunt așteptate recolte record

07 05. 2021, 20:11

Agricultorii au motive de bucurie. Primăvara întârziată a adus și beneficii. În special, agricultorilor și, mai ales, pomicultorilor. Anul acesta, pomii fructiferi au înflorit cu trei săptămâni mai târziu decât în mod normal și au evitat înghețurile târzii. Până acum, livezile de prun, măr, cireș și piersic arată extraordinar, iar pomicultorii spun că vor avea o recoltă record, ca acum cinci ani.

Agricultorii au motive de bucurie

Gheorghe Voica este un pomicultor din comuna argeșeană Micești. Acesta are mai multe 3 hectare de meri, 3 de pruni și o jumătate de hectar de cireș. Văzându-i atât de înfloriți și plini de roade are doar motive de bucurie.

Prunii sunt foarte frumoși. Și Dumnezeu ne-a jutat până acum. Dar știți cum se spune: mai e mult până departe. Cel mai important e să avem cui le vinde. Iarna trecută a ținut cu pomicultorii, în special cu mine. Am tăiat 2500 de pomi singur, fără să mă stresez și vedeți acum rezultatele. Și anul trecut a fost un an bun, însă prost din punct de vedere economic. Am reușit să vând prunele cu 2 lei kilogramul, ceea ce pentru mine a fost un preț bun.

Lăsăm în spate plantația de pruni și mergem în cea de cireș. Pe jumătate de hectar pomicultorul are patru specii diferite de cireș. Sutele de cireși înfloriți oferă un spectacol fascinant. De miros, ce să mai vorbim, un adevărat paradis, care oferă multă speranță.

La ora aceasta este foarte bine. Nu numai la cireș, ci și la prun, măr și măr de vară. Am scăpat de îngheț. La noi nu mai vine gerul. Acum principala problemă o va reprezenta piața. Anul trecut am vândut kilogramul de cireșe cu câțiva lei, până în zece lei. Anul acesta mă gândesc la un preț similar, până în 10 lei. Cine vrea, poate veni să-și culeagă singur, ne-a spus Gheorghe Voica.

Agricultorii au motive de bucurie

Încet, dar sigur, în bazinul pomicol al Argeșului, încep să intre pe rod plantațiile înființate în urmă cu 3 ani. Zeci de argeșeni au optat pentru o livadă proprie. Ion Dumitru este unul dintre ei. Are o livadă de măr pe un hectar. Producția de anul trecut l-a încurajat să investească într-o linie de sucuri naturale, cu o capacitate de o tonă pe zi.

Îmi procesez producția mea, dar pot procesa și celor interesați, la costuri minime. Numai așa vom putea elimina importurile și vom consuma fructe românești.

O producție record se prefigurează și la Institutul de Cercetare Pomicolă din Mărăcineni. Pentru că bugetul primi este mai mic decât anul trecut, trebuie găsită o soluție de făcut bani. Institutul va deschide un magazin de vânzare în Pitești și unul în București, prețurile fiind mai mult decât decente.

Vestea bună e că am scăpat de îngheț, lucru care în zona Medgidia nu s-a întâmplat, caisul fiind afectat. În general pare un an bun. La cireș mă aștept la producție de 1, 5 tone la hectar, o producție ușor de atins. Noi nu suntem cei mai buni comercianți, că trebuie să facem cercetare, dar trebuie să avem și niște fonduri proprii. Kilogramul de căpșuni va ieși la 5 lei kilogramul, cel de cireșe, la un preț românesc, până în zece lei. Avem și capacitate de depozitare, frigorifere, tot ce trebuie.Vrem să reducem importurile, a spus Mihail Coman, director I.C.P. Mărăcineni.

O parte din banii obținuți din comerțul cu fructe va merge în replantarea unor suprafețe, în special cu pruni, urmând ca în 5 ani aici să funcționeze cea mai mare plantație de prun din Europa.