Situație fără precedent pentru producătorii locali. Importul de legume și fructe le-a distrus afacerile

Aurora Popa 22.03.2021, 14:42
Situație fără precedent pentru producătorii locali. Importul de legume și fructe le-a distrus afacerile

Situație fără precedent pentru producătorii locali. Producătorii de legume români sunt concurați de import. Conform celor mai recente studii realizate de Cooperativa Țara Mea, România importă anual aproximativ 96.000 de tone de legume și fructe. Astfel, puțin sunt cei care mai apar pe piață cu produsele naturale. Pe tarabele piețarilor din Iași se mai găsesc produsele românești, iar acestea sunt identificate cu ușurință de clienți, întrucât au un aspect ceva mai diferit.

Situație fără precedent pentru producătorii locali

Legumele și fructele românești sunt mai puține la acest moment pe piață. Asta deoarece climatul specific țării noastre nu permite dezoltarea naturală a agriculturii. Pentru ca ele să apară pe piață este nevoie de multă muncă în solarii, iar cantitatea de apă pe care trebuie să o folosească un agricultor pentru irigat provoacă cheltuieli însemnate.
Prin urmare, doar verdețurile de sezon și fructele din toamnă se găsesc la vânzare.

Cele din import sunt din import. Astea sunt ale noastre. Poate unii spun că sunt mai scumpe, dar în limita pe care le putem da mai cedăm la preț. Văleu, nu vă pot spune cum arată munca. Mă ajută soția și uneori copiii, dar numai când pot. Este greu, pentru noi este greu tare. Eu am peste 20 de ani de când vin eu în piață, dar nu prea avem noi loc. Venim mai mult iarna, a spus Gercă Iosif, producător care vine în Piața Agroalimentară din Alexandrul Cel Bun.

Prețurile deși sunt puțin mai piperate la produsele românești, spun că nu valorifică munca și costurile agricole.

La munca pe care o depunem, la apa pe care o băgăm în solare, la frigul care a fost în ultima perioadă. Prețurile nu sunt deloc piperate. Dar clientul preferă mai mult, nu știu de ce, să mergă mai mult în supermarket, a declarat Leanca Constantina, producător local.

Situatie fara precedent pentru producatorii locali
Situatie fara precedent pentru producatorii locali

Pandemia de coronavirus a influențat alegerile clienților, iar în ultimul an aceștia s-au arătat mai interesați de produsele românești despre care spun că sunt mai sănătoase.

Se vede oricum la aspect, clar se văd. Cine se pricepe face diferenta. Eu am crescut la țară și știu, spun clienții.

Prețurile sunt însă neașteptat de mari, iar clienții spun că reduc cantitatea cumpărăturilor pentru a ajunge bani pentru fiecare produs.

Sunt scumpe, foarte scumpe. Leușteanul este 3 lei, dar ce să facem. Dăm, dacă trebuie. Prețurile sunt mai mari pentru că perioada este mai rece. Este un preț mare, dar totuși este luna martie, completează clienții.

România a produs 3,5 milioane de tone de legume în 2019, în scădere fată de anul 2018, cînd a înregistrat un volum de 3,7 milioane de tone. Anul trecut, vremea nu a ținut cu producătoriide legume și fructe, iar culturile au fost expuse fenomenelor naturii. A fost înregistrată secetă, iar culturile de pomi fructiferi au fost chiar amenințate de grindină. Producătorii prevăd anul acesta un an bun, iar ploile din ultima perioadă au prins bine solului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI