Afacerile care merg în România. Ce fel de firmă să-ți deschizi în 2023, vei da lovitura garantat

Ana-Maria Tudor 25.04.2023, 15:40
Afacerile care merg în România. Ce fel de firmă să-ți deschizi în 2023, vei da lovitura garantat

Dorind mai mult confort financiar și independență, multi români decid să își deschidă propria firma. În actualele condiții economice, este destul de dificil să identifici afacerea care te va propulsa spre succes. Alegerea domeniului de activitate constituie pasul vital, de care fiecare potențial antreprenor trebuie să țină cont. Dacă în lista de obiective din acest an se regăsește inaugurarea unei noi afaceri, trebuie să fii pus la curent cu firmele care înregistrează creșteri considerabile de profit.

Ce afaceri merg în România

Potrivit Institutului Național de Statistică, în ultimul raport se precizează că, în luna februarie 2023, cifra de afaceri din comerț a crescut, față de luna ianuarie a acestui an, ca serie brută cu 8.7%, iar seria ajustată, conform numărului de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut cu 0,8%.

Ce reprezintă comerțul cu ridicata

Comerţul cu ridicata cuprinde activitățile de revânzare a bunurilor noi și a celor folosite în cantităţi mari, către comercianți, utilizatori industriali, comerciali sau profesionali, dar și către alți comercianți care activează ca brokeri, sau agenții, în cumpărarea mărfurilor, având în vedere vânzarea acesteia către firmele și persoanele interesate. La comerțul cu ridicata sunt incluse și activitățile de intermediere, indiferent dacă vânzarea se face pe piața interna sau externă.

afacere romania
afacere romania

Criză nu există pentru acest tip de afaceri

În comparație cu luna februarie a anului 2022, vânzările en-gros, excluzând comerțul cu mașini și motociclete, au crescut nominal cu 7,3% atât în cadrul vânzărilor totale, cât și pe bază de serie ajustată, cu zile lucrătoare și sezoniere.

Potrivit INS, în perioada 1.01-28.02.2023, cifra afacerilor cu rată ridicată de profit a crescut cu 12,1% față de perioada 1.01-28.02.2022., conform seriei brute, însă seria zilelor lucrătoare și sezoniere a fost ajustată cu 9,0%, respectiv 14,0%.

Raportul în cauză arată, de asemenea, cum se descurcă aceste companii în februarie 2023, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, vânzările brute totalizând la începutul acestui an o creștere nominală de 7,3% față de februarie 2022.

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, serie brută, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 7,3%. Venitul provenit din vânzarea echipamentului IT și de telecomunicații fiind de (+32.4%). Potrivit raportului afacerile în care se comercializează alimente, produse agricole, tutun și băuturi au înregistrat printre cele mai bune creșteri financiare.

De ce vor să devină mai mulți tineri antreprenori?

Deși să administrezi propria afacere poate fi o responsabilitate destul de mare, tot mai mulți tineri vor să fie propriul lor șef. Cu multă muncă și perseverență, satisfacțiile pot fi pe măsură. Când îți administrezi afacerea, ai libertatea de a alege colectivul de oameni cu care lucrezi dar și măsurile pe care le vei putea implementa pentru a-ți ajuta afacerea să evolueze.

Satisfacția personală este mult mai mare atunci când reușita îți este în cea mai mare măsură datorată ție, iar mulți tineri pleacă deja la drum cu mentalitatea că „Dacă altul a putut, eu de ce nu aș putea?”.

Urmăriți Impact.ro și pe