Adrian Marinescu, despre reacţiile adverse ale vaccinului anti-covid la a treia doză. Ce se întâmplă în organism

Iancu Andreea 19.07.2021, 09:33
Adrian Marinescu, despre reacţiile adverse ale vaccinului anti-covid la a treia doză. Ce se întâmplă în organism

În contextul în care tulpina Delta a SARS-CoV-2 pare să se extindă, autoritățile sfătuiesc cetățenii să apeleze la vaccinare pentru a se proteja. Cei care au fost însă imunizați ar putea ajunge în situația de a se vaccina cu a treia doză, astfel încât să îți păstreze nivelul de anticorpi în fața Covid-19. Medicul Institutului Matei Balș, Adrian Marinescu, a vorbit recent despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-covid la a treia doză, aspect de care se tem unii cetățeni. Iată ce se întâmplă în organismul nostru.

Medicul Adrian Marinescu vorbește despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-covid la a treia doză

Campania de vaccinare din țara noastră pare să fi tras frâna de mână, zilnic vaccinându-se mai puțin de 10.000 de persoane. Chiar și așa, specialiști avertizează că din toamnă am putea să ne confruntăm cu un noul val de infectări cu SARS-CoV-2 și le recomandă cetățenilor să se imunizeze cât mai curând. În privința celor care s-au vaccinat deja, oamenii de știință lucrează la studierea efectelor unei a treia doze, care ar putea fi necesară din septembrie. Pentru că reacțiile adverse sunt întotdeauna temerea principală a oamenilor, medicul Adrian Marinescu a vorbit despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-covid la a treia doză.

Specialistul din cadrul Institutului Matei Balș explică la ce perioadă de timp ar putea să fie făcută a treia doză de vaccin anti-covid. Adrian Marinescu susține că deocamdată companiile producătoare de vaccin iau în considerare un update al vaccinului, fiind necesară o protecție suplimentară în fața tulpinii Delta, care a început să pună probleme în mai multe state.

Companiile producătoare de vaccin și-au luat în calcul un update al vaccinului, nu înseamnă că-l și folosim deocamdată. E de discutat pentru începutul lunii septembrie. Din păcate, virusul suferă mutații, cum e și varianta Delta, și avem nevoie de un vaccin care să fie cu o eficiență net superioară și atunci va fi nevoie de o a treia doză pentru un episod mai greu epidemiologic, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu, despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-covid la a treia doză
Imunizarea, soluția recomandată de specialiști împotriva variantei Delta

„Vorbim de reacții adverse de moment”

Medicul precizează și că reacțiile adverse la care ne putem aștepta în cazul celei de-a treia doze de vaccin ar putea să fie doar unele de moment, fără a mai fi cazul de efecte serioase, care să ne pună probleme. Specialistul continuă să îi încurajeze însă pe cei vulnerabili să se imunizeze, în contextul în care ar putea exista, din nou, creșteri ale numărului de infectări.

Lucrurile acestea sunt teoretice. Vorbim de reacții adverse de moment. Nu intră în discuție ca la doza a treia să avem reacții adverse care să ne pună probleme. Aici discutăm cam de același lucru. Important este să avem un efect bun și pentru persoanele vulnerabile. Persoanele supraponderale ar putea să aibă probleme când va crește numărul de infectări, a precizat specialistul.

Ar putea deveni vaccinarea anti-covid obligatorie în România

În timp ce Franța a stabilit obligativitatea vaccinării anti-covid pentru anumite categorii de persoane, în România nu se pune deocamdată problema de o astfel de măsură. Medicul Adrian Marinescu susține că trebuie să ținem cont inclusiv de imunizarea realizată prin trecerea prin boală, Specialistul consideră că imunitatea este importantă, nu neapărat nivelul de anticorpi anti-covid.

Din fericire, imunitatea se obține și prin trecerea prin boală. Cel puțin jumătate dintre români au imunitate, fie la trecerea prin boală, fie la vaccinare și asta înseamnă că vor fi protejați. Imunitatea cea mai importantă este la nivel de celule, nu la nivel de anticorpi. Suntem protejați și de limfocite, susține medicul Adrian Marinescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...