Valeriu Gheorghiță, despre administrarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid-19 în România. În ce condiţii va avea loc

Badea Violeta 12.07.2021, 20:08
Valeriu Gheorghiță, despre administrarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid-19 în România. În ce condiţii va avea loc

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre administrarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid-19 în România. Acesta a spus clar care este prioritatea autorităților și când se va recurge la vaccinarea cu cea de-a treia doză. În ce condiţii va avea loc veți afla din materialul următor.

Valeriu Gheorghiță, despre administrarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid-19 în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit despre administrarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid-19 în țara noastră. Medicul a precizat că, în momentul de față, este mai important ca un număr cât mai mare de oameni să fie imunizați cu schema completă de vaccinare și abia apoi să se înceapă administrarea celei de-a treia doze în cazul celor deja vaccinați.

Medicul militar a precizat că se va ajunge la vaccinarea cu cea de-a treia doză doar dacă va exista un risc mare de îmbolnăvire a persoanelor care au fost deja imunizate.

„Faptul că se depun datele ştiinţifice care atestă siguranţa şi eficacitatea unei a treia doze de vaccin, administrată conform datelor prezentate de compania Pfizer, administrarea celei de-a treia doze la şase luni este un aspect. Ştim că avem date de siguranţă şi avem date de imunigenitate şi eficacitate.

Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie adoptată ca politică de vaccinare. Sigur că se adoptă o astfel de măsură atunci când datele de zi cu zi îţi arată o scădere a eficienţei vaccinurilor, dar nu este cazul în acest moment pentru niciuna dintre variantele virale.

Chiar dacă numărul de cazuri este în creştere, afectează în mod deosebit populaţia nevaccinată şi acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, numărul de decese nu a crescut”, a spus Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.

Valeriu Gheorghita, despre administrarea celei de-a treia doza de vaccin anti-covid-19 in Romania
Valeriu Gheorghita, despre administrarea celei de-a treia doza de vaccin anti-covid-19 in Romania

În ce condiţii va avea loc

Valeriu Gheorghiță a mai explicat și în ce condiții va începe administrarea celei de-a treia doză de vaccin. Acesta a precizat că autoritățile vor urmări constant datele ştiinţifice, iar dacă acestea vor indica că, la un an sau mai târziu de un an de zile, eficienţa scade substanţial, atunci se va lua o decizie aşa cum se cuvine.

„Datele de eficienţă sunt, în momentul de faţă, cât se poate de bune şi avem deja experienţa ţărilor cu rată crescută de acoperire vaccinală. Dealtfe este o politică nu doar a României, majoritatea ţărilor pledează pentru aceeaşi abordare, de a creşte numărul celor vaccinaţi în loc de a vaccina aceleaşi persoane cu o a treia doză”, a mai spus medicul militar.