Macron vrea vaccinarea obligatorie anti-covid pentru toată populaţia. În ce condiţii se va întâmpla asta

Iancu Andreea 13.07.2021, 08:51
Macron vrea vaccinarea obligatorie anti-covid pentru toată populaţia. În ce condiţii se va întâmpla asta

În contextul în care varianta Delta a coronavirusului care a generat pandemia ia tot mai multă amploare în statele lumii, Emmanuel Macron vrea vaccinarea obligatorie anti-covid pentru toată populația. Președintele Franței a precizat care este situația în care se va lua în calcul această măsură. Noua tulpină l-a determinat pe liderul politic să continue campania de vaccinare, chiar dacă situația pare a fi ținută sub control și în statul francez.

Condiția în care Macron vrea să instituie vaccinarea obligatorie anti-covid. Toată populația va trebui să se imunizeze

Situația pandemiei de Covid-19 pare să fie deocamdată menținută sub control, însă apariția unei noi tulpini, Delta, îngrijorează o parte din liderii statelor lumii. Printre aceștia se numără și Emmanuel Macron, președintele Franței care a anunțat că vrea ca vaccinarea anti-covid să devină obligatorie pentru toată populația statului condus de el. Macron a precizat și care este situația în care măsura va fi instituită. Liderul francez a menționat faptul că, pentru moment, lucrurile se află sub control, cu un număr redus de spitalizări și decese ale pacienților covid, apreciând eforturile personalului medical.

Aşa cum am procedat de la începutul pandemiei, ţin să mă adresez direct cetăţenilor. În ce moment al luptei ne aflăm? Graţie angajamentului excepţional al personalului medical, am reuşit să aducem sub control epidemia şi să trăim din nou. În ultimele două săptămâni, am reuşit să ajungem la sub 2.000 de cazuri pe zi. Spitalizările şi decesele sunt la cele mai mici niveluri. Spunând aceste lucruri, gândurile mele sunt, în mod evident, la victime şi la apropiaţii acestora. Viaţa a putut continua doar pentru că suntem organizaţi, a afirmat Emmanuel Macron, potrivit publicației Le Figaro.

Emmanuel Macron vrea vaccinarea obligatorie anti-covid pentru populația franceză
Vaccinarea anti-covid ar putea deveni obligatorie în cazul francezilor

Care sunt cetățenii obligați să se vaccineze în Franța

Chiar dacă situația este una optimistă la acest moment, președintele Franței a anunțat că se continuă campania de vaccinare. În plus, imunizarea cu unul dintre serurile existente ar putea deveni obligatorie începând din toamnă. Persoanele care intră în contact cu cei vulnerabili ar urma să fie obligați să facă vaccinul, în caz contrar fiind pasibili de sancțiuni.

Ţara noastră se confruntă totuşi cu o reluare puternică a epidemiei care afectează toate teritoriile. Apariţia variantei Delta se traduce prin creşterea contagierilor în întreaga lume. (…) Avem un atu principal: vaccinul. Ne protejează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane fragile. Din 15 septembrie, vor fi efectuate controale şi vor fi aplicate sancţiuni, a precizat Macron.

Cei vaccinați în ianuarie și februarie, chemați la o doză suplimentară

Tot în luna septembrie, Emmanuel Macron a anunțat o nouă inițiativă, menită să îi protejeze pe cetățeni în fața noii tulpini Delta. Președintele francez a precizat că cei care s-au imunizat la începutul anului cu unul dintre serurile anti-covid vor fi chemați la o doză suplimentară. Decizia vine în contextul în care nivelul de anticorpi obținut în urma vaccinării inițiale ar putea să scadă și deci să nu mai reprezinte o protecție pentru individ.

Vreau să mă adresez celor care s-au vaccinat primii, în condiţiile în care în curând nivelul anticorpilor va scădea. Începând din toamnă, va fi o campanie pentru administrarea unei doze suplimentare de vaccin, în aceleaşi condiţii ca primele, a precizat preşedintele Franţei, conform cotidianului Le Monde.

Totodată, începând cu data de 21 iulie, Macron a precizat că prezentarea certificatului sanitar care atestă vaccinarea sau un test negativ covid vor fi obligatorii în spațiile culturale și de divertisment care depășesc 50 de persoane. Totuși, măsura pare să încalce drepturile civile, după cum arată unii juriști. Chiar și așa, președintele a ținut să precizeze că situația economică din Franța este pe drumul cel bun, estimând un PIB care va crește până la 6% în anul curent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...