SPECIAL

„Adormirea Maicii Domnului” într-o Biserică Militară. Turiştii de pe litoral nu au uitat de această mare sărbătoare

Cristian Botez 15.08.2021, 21:27

Cu o istorie recentă, „tchitcluită”, după graiul machidonesc, în 2003, ca mai apoi să se desăvârșească, așa cum este consemnat într-o scriere de pe un zid interior după cum urmează: „bulgărele de construire, închinare, împodobire picturală și înzestrarea cu cele necesare cultului kivin public s-a încheiat în luna mai, anul mântuirii 2008”, Biserica Militară de Garnizoană „Sfânta Maria” este foarte iubită și a devenit loc de pelerinaj pentru locuitorii din zona Mangaliei și nu doar. În sezonul estival, mai ales, lăcașul Domnului este vizitat și de mii de turiști care își petrec vacanțele în această parte sudică a Litoralului.

Credincioșii au suportat vipia, arșița de afară la adăpostul zidurilor bisericii

Azi, de sărbătoarea ortodoxă numită și „Sfânta Maria Mare”, cea „Mică” fiind sărbătorită abia pe 8 septembrie, sute de credincioși ortodocși au venit la slujba ținută de părintele Florin Rusu.

Bucurie sufletească, rugi spre Domnul de bine și pace, de sănătate, bună stare. Rugăciuni închinatei Prea Sfintei Maica Domnului. Credincioșii au suportat vipia, arșița de afară la adăpostul zidurilor bisericii, iar vorbele părintelui le-au răcorit și ostoit sufletul și trupul.

Biserica Militară de la ieșirea din Mangalia, spre sud, spre localitățile-stațiuni de vacanță 2 Mai și Vama Veche constituie punct de atracție și din alt punct de vedere. Este ridicată chiar lângă Muzeul Militar Mangalia.

Ambele obiective, unul sfânt, rânduit de Episcopia Dobrgoei și a Tomisului, păstorită de Înalt Sfințiia Sa Teodosie, altul administrat și îngrijit de Ministerul Apărării Naționale, fiind ridicate pe un teren fostă grădină a garnizoanei Militare Mangalia.

În fața Muzeului Militar, silueta masivă a unei nave de război, privită dintr-un anumit unghi, dinspre Sud, pare a străjui biserica. Pare că o apără și garantează prin prezența sa impunătoare, nu doar construcția ca atare, ci însăși credința în Dumnezeu a oamenilor din această zonă, credință care i-a dus, i-a călăuzit prin istorie, prin vremuri grele, prin războaie și asalturi ale neamurilor cotropitoare păgâne care au râvnit la acest pământ iubit de Dumnezeu.

„Adormirea Maicii Domnului” într-o Biserică Militară
Biserica Militară de Garnizoană „Sfânta Maria”

Biserica Militară, zguduită de grele încercări

Istoria, deși scurtă a Bisericii Militare „Sfânta Maria”, deși de dată atât de recentă, nu a fost lipsită de încercări. Până acum vreo doi ani, a fost zguduită, încercată de evenimente grele, prea lumești.

Fostul părinte, Traian Chircu, cel care a slujit lăcașul ani de zile, a fost în centrul mai multor scandaluri, subiect al vorbelor locuitorilor localităților din jur, dar și al presei locale care nu a pregetat să profite de evenimentele tulburi și să pună în lumină publică, și, automat, să sporească discuțiile și controversele dezbătute de credincioși. Disputele s-au stins, acum, doar parțial.

Părintele, preot militar, a fost îndepărtat, inclusiv din structurile MApN. Cu o ultimă zvâcnire de orgoliu, semn al unei personalități ori puternice, ori suspect patologice, părintele Chircu a lăsat chiar un testament manifest prin care anunța și cerea Bisericii Ortodoxe Române să fie eutanasiat, iar organele sale să fie donate.

Părintele este în viață și este sănătos și probabil s-a mai liniștit de atunci.

Între timp, tot în această zi de sărbătoare, Adormirea Maicii Domnului a fost sărbătorită cu pioșenie și dragoste față de Măicuța Domnului, fapt consemnat de reporterul impact.ro, și la cea mai veche biserică din satul 2 Mai, localitate cunoscută mai degrabă ca sat de vacanță, biserica, din centrul localității, vizavi de primărie, cu hramul Sfânta Maria. biserică micuță, dar primitoare și mare prin prezența Bunului Dumnezeu.

Urmăriți Impact.ro și pe