Adevărul despre mesajele de la mulți ani de Sfânta Maria. Se spune sau nu la mulți ani pe 15 august?

Daria Petrescu 14.08.2021, 12:31
Adevărul despre mesajele de la mulți ani de Sfânta Maria. Se spune sau nu la mulți ani pe 15 august?

Sărbătoarea de Sfântă Mărie se prăzmuiește atât pe 15 august, cât I pe 8 septembrie, când creștin ortodocșii o pomenesc pe Sfânta Marie Mică. Atunci când vine vorba despre cei care își sărbătoresc ziua numelui, au existat contradicții și asta pentru că în timp ce unii spun că este bine să  urezi la mulți ani, pe 15 august, alții spun că nu. Adevărul despre mesajele de la mulți ani de Sfânta Maria. Se spune sau nu la mulți ani pe 15 august?

Adevărul despre mesajele de la mulți ani de Sfânta Maria

Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, această zi fiind ziua în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului sau, mai exact, trecerea sa la veșnicie.

De asemenea, pe 8 septembrie se sărbătorește nașterea Maicii Domnului, adică Sfânta Mărie Mică.

În alte țări precum Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania, Adormirea Maicii Domnului este considerată o sărbătoare religioasă extrem de importantă.

Pentru că în ziua de 15 august se cinsteşte moartea şi înaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer, Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de tristeţe. De aceea, mulți spun că nu este bine să ureți la mulți ani, celor care poarto numele de Maria sau Marin.

2,2 milioane de români îşi serbează onomastică de Sfânta Marie Mare

În România, 2,2 milioane de români îşi serbează onomastică de Sfânta Marie Mare, dintre care 1.819.378 sunt femei şi 416.844 bărbaţi. Dintre aceştia, 1.398.464 poartă numele de Maria, 273.454 de Mariana, 51.620 de Marinela şi 31.149 de Mioara.

Potrivit unor statistici, mai există şi 25.947 femei care poartă numele de Marina, 25.447 de Marilena, 10.834 de Mărioara. De asemenea,  1.685 poartă numele de Măriuca şi 162 de Măria. În această zi își serbează ziua 310.751 de bărbați care poartă numele de Marian, 102.620 de Marin şi 3.332 de Marinică.

Ce spune biserica despre Adormirea Maicii Domnului, prăzmuită pe 15 august

Pe data de 15 august, nu se spune “La mulţi ani” celor care poartă numele sfintei, de Sfântă Mărie Mare.  Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.

După multe dileme, Biserica a dat o explicație clară în acest sens. Preoții spun că „nu este  greșit să spui ”La mulți ani!” . Asta pentru că trecerea la cele sfinte este un motiv de bucurie și nu de tristeție. Moartea Măicuței Sfinte este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. De aceea, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie”, scrie creștinortodox.ro.

Povestea Adormirii Maicii Domunului

„Adormirea Maicii Domunului, trupul acesteia nu a cunoscut putrezirea, care vine după moarte și nu a rămas nici în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri.

Dar, spre deosebire de Domnul nostru Iisus Hristos, care s-a urcar la ceruri prin puterea lui,  Fecioara Maria a fost dusă de îngeri sus. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi”, se arată în calendarul creștin ortodox.

Urmăriți Impact.ro și pe