SPECIAL

Adopțiile de copii, un proces complex. Cine nu are acest drept. Episodul 2

Cristian Botez 29.04.2022, 22:47
Adopțiile de copii, un proces complex. Cine nu are acest drept. Episodul 2

Potrivit datelor puse la dispoziția impact.ro de către ANPDCA, nu pot adopta copii persoanele care au boli psihice sau handicap mintal, persoane care au fost condamnate definitiv pentru o infracțiune contra persoanei sau contra familiei, săvârșită cu intenție, precum și pentru infracțiunea de pornografie infantilă și infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori, cei care sunt decăzuți din drepturile părintești sau care au un copil sau mai mulți care beneficiază de măsură de protecție specială.

Adopțiile, un proces complex pentru familiile fără copii

De asemenea, interdicția de a adopta se aplică și persoanelor care doresc să adopte singure, ai căror soți se găsesc în una dintre situațiile menționate mai sus. Totodată, ca legislația română interzice adopția între frați, precum și adopția realizată de către persoanele care nu au capacitate deplină de exercițiu.

„Majoritatea copiilor adoptați din familiile lor biologice au fost neglijați, abuzați fizic sau/și sexual”, spune psihologul Bianca Pescaru.

„Copiii adoptați vin cu istorie personală în care de multe ori pot exista nevoi medicale speciale complexe, situații de abuz, de neglijare, abandon, traumă pre adoptivă, probleme genetice comportamentale (probabile dar nu determinante), întârzieri de dezvoltare a limbajului, probleme de comunicare și deprinderi interpersonale, deficiențe cognitive pe termen lung. Potrivit statisticilor, în România copiii adoptați din sânul familiilor biologice aproape în totalitate au fost neglijați, abuzați fizic sau/și sexual. De asemenea, trei sferturi dintre aceștia au istoric de abuz fizic, 50 la sută au istoric cunoscut sau bănuit de abuz sexual, pe când cei adoptați din sânul instituțiilor au istoric de neglijare, abuz fizic, sexual într-un procent de 25-30 la sută”.

Adopțiile de copii, un proces complex
Procesul de adopție al copiilor în România, extrem de sinuos

Părinții adoptivi își fac griji și de „gura lumii”

Psiholog Bianca Pescaru: „Părinții care adoptă se pot lovi de numeroase provocări, cum ar fi: tabuurile celor din jur, propriile temeri, insecurității, legate de procesul de adopție, de modul în care se vor descurca din poziția de părinți, de modul în care copilul adoptat se va adapta noii familii, de posibile sechele fizice și psihice ale copilului adoptat, de posibila moștenire genetică și de personalitate a copilului adoptat și atâtea și atâtea altele”.

Tot acest trecut al copilașilor pot crea probleme de adaptare în noua familie, cea adoptivă. Probleme atât pentru copil, cât și pentru noii părinți.

„Abuzul și neglijența din perioada preadopției”, spune Bianca Pescaru, „sunt asociate frecvent cu problemele de comportament și dificultăți de relaționare între copilul adoptat și membrii familiei adoptive, ducând la o satisfacție redusă a mamelor adoptive”

Atunci când natura își ia răgaz, o societate civilizată poate ajuta

Succesul sau eșecul adopțiilor copiilor cu nevoi speciale, mai exact a copiilor cu probleme emoționale, cognitive și de comportament este determinat de o serie de factori cum ar fi motivația pentru care s-a recurs la adopție, vârsta părinților adoptatori, nivelul educațional, al mamei în special, stabilitatea și durata căsătoriei anterioare adopției, prezența copiilor biologici asociată cu experiența în creșterea unui copil.

Cercetările genetice au demonstrat în mod consistent influența eredității asupra dezvoltării personalității și mai ales a temperamentului copilului, asupra abilităților cognitive, asupra declanșării și manifestării unor tulburări psihopatologice asupra declanșării ulterioare a unor posibile comportamente antisociale, a abuzului de substanțe, asupra randamentului școlar, stimei de sine, intereselor și atitudinilor, lucruri ce pot constitui adevărate probleme cu care se vor confrunta părinții adoptivi.

În domeniul adopției copiilor, teoria atașamentului, care vorbește despre nevoia de apropiere de persoana care îl îngrijește pe copil, apropiere care îi oferă acestuia securitate și care reprezintă baza pentru felul în care copilul se va dezvolta psihologic și va interrelaționa mai târziu, își găsește utilitatea pentru a oferi un răspuns cu privire la efectele separării asupra copilului adoptat și abilitatea acestuia de a forma o nouă legătură de atașament cu părinți adoptivi.

Adopțiile de copii, un proces complex
Procesul de adopție pentru un copil, de la legislație la „gura lumii”

Dragostea față de un copil și dorința de adopta, deasupra riscurilor

„Este nevoie de timp, de multă răbdare, de comportamente adecvate fiecărui copil și fiecărei categorii de vârstă, pentru ca atașamentul insecurizant dobândit de copil în familia biologică sau în cadrul instituției în care a crescut, sa fie îmbunătățit”, mai spune psihologul intervievat de reporterul impact.ro.

„Din punct de vedere al teoriei stresului, copilul asociază adopția cu sentimentul de pierdere. Aceasta trăire este considerată a fi comună tuturor copiilor adoptați, dar este trăită și resimțită diferit de fiecare în parte”.

Întreg acest tablou despre ceea ce reprezintă un proces de adopție al unui copil în România, cu toate aspectele sale legate de primele încercări de găsire a unui copilaș aflat pe lista instituțiilor statului care poate fi adaptat, legate de etapele de evaluări, testări, verificare de compatibilitate, analize, apoi de tot ceea înseamnă etapele juridice, care, iată, cu totul par să se întindă pe o perioadă îndelungată, poate chiar de ani, dragostea și dorința de a avea un copil de a-l crește, de a-i oferi un cămin și de a-i da șansa unui viitor de care, în alte condiții mai mult ca sigur nu ar fi avut parte, pot fi mai puternice decât orice.

Procesul de adopție a unui copil, într-un sens mai larg și foarte complex, nu doar juridic, este, fără îndoială, ceea ce societatea, o societate civilizată, cu temelie morală solidă, poate suplini, uneori, ceea ce natura, Mama Natură, așa cum spuneam la începutul acestui articol, nu poate, eșuează sau își ia uneori un răgaz din ceea ce ne place să credem că este menirea ei. Crearea, susținerea și înflorirea speciilor pe această minunată planetă, Pământul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...