Adio presă independentă în Rusia. Decizia luată de un tribunal din Moscova

Stan Filon 05.09.2022, 16:53
Adio presă independentă în Rusia. Decizia luată de un tribunal din Moscova

Presa independentă din Rusia a primit o lovitură de proporții! Ultima publicație care i se mai împotrivea lui Vladimir Putin tocmai ce a fost lăsată fără licența de funcționare. Decizia a fost luată de un tribunal, iar cea care a stat la baza plângerii a fost Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor. Cea vizată de autoritățile din Rusia este publicația Novaia Gazeta.

Adio presă independentă în Rusia

Așadar, publicația rusă Novaia Gazeta, considerată a fi un adevărat pilon al jurnalismului de investigație din Rusia, a rămas fără licență, după decizia unui tribunal rus, relatează AFP, EFE şi Reuters, scrie Agerpres.
„Tribunalul Basmanni din Moscova a declarat invalid certificatul de înregistrare (ca media) a ediţiei tipărite a Novaia Gazeta”, a scris pe Telegram publicaţia respectivă. Redactorul-şef, Dmitri Muratov, a fost în 2021 co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Cea care a sesizat justiția din Rusia a fost Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor. Aceasta din urmă susține că revocarea licenţei era necesară pentru că publicaţia nu a transmis autorităţilor ruse „statutul redacţiei” în perioada de timp stabilită de lege, deşi fusese atenţionată anterior.

Adio presa independenta in Rusia
Adio presa independenta in Rusia

Novaia Gazeta, luată la țintă de autoritățile ruse

În alte două plângeri distincte, depuse de asemenea în iulie, Rozkomnadzor a cerut anularea autorizaţiilor pentru site şi pentru o nouă revistă scoasă de Novaia Gazeta. Aceste plângeri urmează să fie analizate de justiţia rusă în cursul lunii.

De altfel, presiunile asupra publicației respective au început de ceva timp. Novaia Gazeta este supusă unei persecuţii judiciare de peste jumătate de an, fiindu-i blocată versiunea digitală şi primind amenzi pentru difuzarea de „ştiri false” şi pentru „abuzarea libertăţii presei”.

Novaia Gazeta a fost obligată la sfârşitul lunii martie, de teama represaliilor, să îşi suspende apariţia în versiunile tipărită şi online „până la sfârşitul operaţiunii speciale (denumirea oficială a războiului, impusă de autorităţile ruse – n.r.) de pe teritoriul Ucrainei”, iniţiată la 24 februarie.

Publicația Novaia Gazeta a fost fondată în anul 1933 și s-a făcut imediat cunoscută pentru anchetele sale legate de corupția elitelor, dar au publicat articole nenumărate legate de încălcările grave ale drepturilor omului. Din păcate, de la înființare, nu mai puțin de șase jurnaliști au fost uciși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...