Câștigător al premiului Nobel pentru Pace, atacat în tren pentru că sprijină Ucraina: „Ochii îmi ard îngrozitor”

Cătălina Burghelea 08.04.2022, 11:00
Câștigător al premiului Nobel pentru Pace, atacat în tren pentru că sprijină Ucraina: „Ochii îmi ard îngrozitor”

Un editor rus a dezvăluit că a fost atacat de un bărbat necunoscut într-un tren din Rusia. Individul a aruncat vopsea roșie peste el din cauza poziției ziarului său față de Ucraina. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace a declarat că îi „ard ochii îngrozitor” după incident care, potrivit acestuia, a avut loc pe ruta Moscova-Samara.

Dmitri Muratov a fost atacat cu vopsea roșie în tren

Dmitri Muratov a fost atacat de un necunoscut în trenul Moscova-Samara. Rusul este foarte cunoscut în țara sa, fiind redactorul cotidianului independent „Novaia Gazeta” și laureat al premiul Nobel pentru Pace în 2021. Acesta a mărturisit că s-a trezit cu un străin în compartimentul său, care a aruncat cu vopsea roșie pe el.  Muratov a publicat imaginile pe rețelele sociale.

„A turnat peste mine vopsea pe bază de ulei cu acetonă. Ochii îmi ard îngrozitor. În trenul Moscova-Samara. Mirosul de vopsea este insuportabil. Plecarea a fost amânată 30 de minute. Voi încerca să mă spăl. El mi-a strigat: Muratov, asta pentru băieții noștri”, a declarat Dmitri Muratov, pentru Novaya Gazeta.

Este redactor-șef al ziarului independent „Novaia Gazeta”

Ziarul la care Dmitri Muratov lucrează ca redactor-șef este un proiect lansat de personalul cotidianului după ce Novaya Gazeta, principalul ziar independent din Rusia, și-a suspendat activitatea săptămâna trecută sub presiunea guvernului. Acesta era ultimul mare mijloc de informare independent al Rusiei care a criticat guvernul președintelui Vladimir Putin și a avut multă vreme o relație dificilă cu Kremlinul.

Presiunea împotriva instituțiilor mass-media liberale ruse a crescut de când Moscova a trimis trupe în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, majoritatea presei și organizațiilor controlate de stat respectând limbajul folosit de Kremlin pentru a descrie conflictul drept o „operațiune militară specială”.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021

Mai mulți activiști din opoziție au raportat mesaje de amenințare pictate pe ușile apartamentelor lor. Iată că nici Muratov nu a scăpat de intimidări. Editorul Novaya Gazeta a obținut Premiul Nobel pentru Pace în 2021, alături de Maria Ressa, o jurnalistă din Filipine, pentru „eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și o pace durabilă”.

Ce anunțase editorul rus nu cu mult timp în urmă

La sfârșitul lunii martie, jurnalistul rus a anunțat că își scoate la licitație Premiul Nobel obținut, urmând ca banii din vânzare să meargă către refugiații ucraineni.

„Novaia Gazeta și cu mine am decis să donăm medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 Fondului ucrainean pentru refugiați. Sunt deja peste 10 milioane (de refugiați, n.r.). Vă rugăm să răspundeți caselor de licitații care au scos la licitație acest premiu faimos în lume”, a spus Dmitri Muratov.

Măsuri cheie pentru criza refugiaților

De asemenea, ziarul condus de laureatul Nobel pentru Pace a prezentat o serie de măsuri pentru combaterea crizei refugiaților ucraineni și a războiului declanșat de Putin în țara vecină.

„Ce trebuie făcut imediat: opriți focul; faceți schimb de prizonieri; returnați trupurile celor decedați; furnizați coridoare umanitare și asistență și primiți refugiați. Să împărțim cu refugiații pașnici, copiii răniți și bolnavii care au nevoie de tratament urgent, ceea ce vă este drag și are un preț pentru alții”, se arată pe site-ul publicației.

La data de 4 martie, Novaia Gazeta a transmis că scoate de pe site-ul său toate articolele referitoare la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Decizia a fost luată după ce liderul de la Kremlin a promulgat legea prin care cei care răspândesc „știri false” pot fi pedepsiți cu până la 15 ani de închisoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...